Η Σαμίνα Μπεγκούμ, που σε ηλικία μόλις 15 ετών εγκατέλειψε την οικογένειά της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στη συνέχεια το Λονδίνο της στέρησε τη βρετανική υπηκοότητα, θα έπρεπε να θεωρείται «θύμα εμπορίας παιδιών», υποστήριξε σήμερα η συνήγορός της, στη δίκη ενώπιον της Ειδικής Μεταναστευτικής Επιτροπής Εφέσεων (SIAC).
Η Σαμίνα Μπεγκούμ έφυγε από το Λονδίνο το 2015 μαζί με δύο συμμαθήτριές της και έφτασε στη Συρία, όπου παντρεύτηκε έναν Ολλανδό μαχητή του ΙΚ, οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της. Απέκτησε τρία παιδιά, που όλα τους πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Το 2019, λίγο καιρό αφότου εντοπίστηκε σε ένα στρατόπεδο κρατουμένων στη Συρία, η Βρετανία της στέρησε την υπηκοότητα επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Σήμερα, στα 23 της, η Μπεγκούμ και η οικογένειά της αμφισβητούν αυτήν την απόφαση. Η δίκη ενώπιον της SIAC, του ειδικού δικαστηρίου που εξετάζει υποθέσεις στέρησης της υπηκοότητας για λόγους ασφαλείας, αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες.
Τον Φεβρουάριο του 2019, όταν εντοπίστηκε η Σαμίνα Μπεγκούμ σε ένα συριακό στρατόπεδο, είχε εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στη Βρετανία, κάτι που η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε. Οι βρετανικές αρχές επικρίθηκαν τότε για τον πρόσθετο λόγο ότι η Μπεγκούμ ήταν έγκυος, όμως το παιδί της πέθανε μετά τη γέννησή του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπεγκούμ προσφεύγει στη SIAC. Στις αρχές του 2020 είχε χάσει τη δίκη, αφού η Ειδική Επιτροπή έκρινε ότι με τη στέρηση της βρετανικής υπηκοότητάς η Σαμίνα δεν έγινε άπατρις επειδή, μέσω των γονέων της, είναι Μπαγκλαντεσιανή. Από την άλλη όμως, το Μπανγκλαντές αρνείται να την δεχτεί επειδή ουδέποτε ζήτησε να λάβει την υπηκοότητα.
Σε αυτήν την έφεση ο στόχος είναι να καθοριστεί αν η βρετανική κυβέρνηση είχε θεμιτούς λόγους να επικαλεστεί την εθνική ασφάλεια για να εμποδίσει την επιστροφή της Μπεγκούμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συνήγοροί της σήμερα την παρουσίασαν ως θύμα εμπορίας ανθρώπων, ενός δικτύου που είχε οργανώσει το Ισλαμικό Κράτος για να μεταφέρει νεαρές γυναίκες στη Συρία. «Αυτή η υπόθεση αφορά ένα παιδί ηλικίας 15 ετών που επηρεάστηκε (…) από την αποτελεσματική προπαγανδιστική μηχανή του ΙΚ (…) για να την παντρέψουν με ένα μαχητή του ΙΚ» επέμεινε η δικηγόρος Σαμάνθα Νάιτς, καταγγέλλοντας τη «βιαστική» απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να της στερήσει την υπηκοότητα, αναγκάζοντάς της έτσι σε «εξορία».
Σε ένα έγγραφο που κατέθεσε, η δικηγόρος αναφέρει τις «κατάφωρες» αποδείξεις που δείχνουν, όπως λέει, ότι η έφηβη «στρατολογήθηκε, μεταφέρθηκε, φιλοξενήθηκε και στεγάστηκε στη Συρία με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή της και τον ‘γάμο’ με έναν ενήλικο άνδρα». Η βρετανική κυβέρνηση «παρέλειψε να λάβει υπόψη της ότι πήγε στη Συρία και έμεινε εκεί ως θύμα εμπορίας παιδιών», επέμεινε.
Ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Τζέιμς Ίντι επέμεινε από την πλευρά του ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με εμπορία ανθρώπων. Επισήμανε ότι η έφηβη έζησε τέσσερα χρόνια στη Συρία και «έδωσε πολλές συνεντεύξεις Τύπου» χωρίς ποτέ να εκφράσει μεταμέλεια.
Πέρυσι, η Σαμίνα Μπεγκούμ ικέτευσε τη Βρετανία να της επιτρέψει να επιστρέψει στη χώρα. «Ξέρω ότι δεν έκανα τίποτα στο Ισλαμικό Κράτος (στην οργάνωση), παρά μόνο ότι ήμουν μητέρα και σύζυγος. Το μοναδικό έγκλημα που διέπραξα ήταν ότι ήμουν αρκετά χαζή για να ενταχθώ στο ΙΚ» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ITV, ντυμένη με ένα αμάνικο φανελάκι.
Την ίδια χρονιά ωστόσο η Μπεγκούμ προκάλεσε αγανάκτηση στη βρετανική κοινή γνώμη, όταν σε άλλη συνέντευξη δεν εξέφρασε καμία τύψη επειδή εντάχθηκε στο ΙΚ. Σε εκείνη τη συνέντευξη φορούσε μια μαύρη ρόμπα μέχρι τον αστράγαλο.
Η επιστροφή των οικογενειών των τζιχαντιστών που αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη Συρία και το Ιράκ είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μετά τη διάλυση του «χαλιφάτου» του ΙΚ, το 2019. Η Γαλλία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή ακολουθούσε μια πολιτική «κατά περίπτωση» επιστροφής των ανθρώπων αυτών.
Η Βρετανία είναι επίσης πολύ επιφυλακτική στην επιστροφή τους. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Reprieve, περίπου 20-25 οικογένειες Βρετανών –μεταξύ των οποίων 36 παιδιά– ζουν μέχρι και σήμερα σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ