Πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Συρία σκότωσαν δύο ανθρώπους στην Τουρκία, συγκεκριμένα στην επαρχία του Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. Σύμφωνα με το Reuters η επίθεση έπληξε την κωμόπολη Καρκαμίς και τραυμάτισε έξι άτομα, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την περιοχή του Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από την κουρδική στρατιωτική οργάνωση YPG. Επίσης τοπικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι χτυπήθηκαν ένα σχολείο, δύο κατοικίες και μια νταλίκα στην περιοχή κοντά στη συρο-τουρκικη μεθόριο του Γκαζιαντέπ. Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την περιοχή του Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από την κουρδική στρατιωτική οργάνωση YPG. Επίσης τοπικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι χτυπήθηκαν ένα σχολείο, δύο κατοικίες και μια νταλίκα στην περιοχή κοντά στη συρο-τουρκικη μεθόριο του Γκαζιαντέπ.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε χερσαία επίθεση, εξαπολύοντας λεκτικά «πυρά» σε ΗΠΑ και Ρωσία: «Η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία. Όπως έχουμε ξαναπεί, αν κάποιος διαταράξει τη χώρα μας και τα εδάφη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στα νότια της Τουρκίας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή. Είναι στην πλευρά του Ιράκ, είναι στην πλευρά της Συρίας. Όπως λέω πάντα, όταν είπαμε πως “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”, δεν το είπαμε για το τίποτα. Αυτά τα βήματα έγιναν μόλις ήρθε η ώρα. Για την ακρίβεια, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ήταν μια πλήρης εκδήλωση αυτού του γεγονότος. Διότι το να καταστρέψουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελεί αυτή τη στιγμή απαραίτητο καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας μας.
Ούτε περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική εκστρατεία. Το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείo Στρατού θα αποφασίσουν πόση δύναμη από τις χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να εμπλακεί εκεί. Κάνουμε τη διαβούλευσή μας και στη συνέχεια παίρνουμε τα μέτρα μας αναλόγως. Έχουμε ήδη κάνει τις διπλωματικές μας κινήσεις με τις χώρες που έχουν παρουσία εδώ, και έχουμε κάνει και κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως, Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία η οποία έχει την ευθύνη της εκκαθάρισης της περιοχής από τρομοκρατικά στοιχεία. Προκύπτει από τη συμφωνία που είχαμε υπογράψει στο Σότσι το 2019» τόνισε. «Η Ρωσία όμως δεν έκανε το καθήκον της. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε πει ότι δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί και ότι θα αναλάβουμε δράση, όπως και κάναμε. Ως εκ τούτου “χτυπήσαμε” 12 εστίες τρομοκρατών στο Κομπάνι. Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί. Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν μιλήσαμε ούτε με τον Μπάιντεν ούτε με τον Πούτιν για να αρχίσουμε την επιχείρηση».
Σε βάθος 140 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ και 90 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία, έφθασαν οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Τουρκία. Σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, πήραν μέρος 70 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν από έξι αεροπορικές βάσεις, αεροσκάφη υποστήριξης των επιχειρήσεων και πολεμικά drones / UAV. Οι πρώτες αντιδράσεις στις ΗΠΑ καταγράφονται από βουλευτές που καταγγέλλουν ότι επλήγησαν πολιτικές υποδομές και τονίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία για νέα F-16. Επρόκειτο, όπως αναφέρουν και τα τουρκικά μέσα, για μία αεροπορική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, ενώ η εφημερίδα Yeni Safak στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ήταν η πρώτη φάση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή. Στις αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιήθηκε και το νέο επιθετικό UAV Akıncı. Οι περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης που ονομάστηκε «γαμψό ξίφος», είναι Qandil, Asos, Hakurk στο βόρειο Ιράκ και οι περιοχές Aynularab, Tel Rifaat, Jizire και Derik στη βόρεια Συρία. Μεταξύ των στόχων για πρώτη φορά ήταν το Aynularab που βρίσκεται στη δυτική Συρία.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται πέραν της ακτίνας των 30 χιλιομέτρων, στην οποία η Άγκυρα, είχε προαναγγείλει ότι σχεδιάζει να επιβάλει μία ζώνη ασφαλείας (buffer zone). Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόνε τόνισε ότι «ο Ερντογάν έπληξε πολιτικές υποδομές, όπως ένα νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο που εργάζομαι ώστε να εμποδίσω την πώληση αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία. Το μοτίβο επιθετικότητας του Ερντογάν καταδεικνύει ότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό». Σε ανάλογο μήκος και ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αντιδράσει έντονα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας «κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη υποστήριξης, καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, καταστράφηκαν στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, οχυρών, σπηλαίων, σηράγγων και αποθηκών που ανήκαν σε τρομοκράτες Η επιχείρηση έγινε σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην οδό Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου έξι άτομα έχασαν την ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν, στις 13 Νοεμβρίου. Η Άγκυρα απέδωσε την ευθύνη στο PKK και το YPG, δείχνοντας μάλιστα το Κομπάνι, όπου βρίσκεται το κέντρο διοίκησης των Κούρδων της Συρίας. Και οι δύο οργανώσεις διέψευσαν ρητά τις τουρκικές αναφορές.
Τα πλήγματα σύμφωνα με τους Κούρδους της Συρίας, ήταν και σε πολιτικούς στόχους. Το κέντρο ενημέρωσης των Κούρδων στη Rojava ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Ντερίκ, σε διπλή επίθεση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών έχασαν τη ζωή τους εννέα πολίτες μεταξύ των οποίων ήταν και ένας δημοσιογράφος, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Η αυτόνομη διοίκηση των Κούρδων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία με ανακοίνωσή της κάλεσε την διεθνή κοινότητα και ιδίως τις ΗΠΑ και την Ρωσία να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας και τον συνεχή πόλεμο που διεξάγει κατά των Κούρδων. Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ανάμεσά τους και στρατιώτες των συριακών δυνάμεων της κυβέρνησης Άσαντ και άλλοι τόσοι οι σοβαρά τραυματίες. Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των θυμάτων από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. To Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι το βράδυ της Δευτέρας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από περιοχές που ελέγχονται από κουρδικές και δυνάμεις του Άσαντ στα περίχωρα του Χαλεπίου, με στόχο τουρκικές στρατιωτικές θέσεις μέσα στην Τουρκία κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Αλ Σαλάμα. Από την πλευρά της η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δέχθηκε βομβαρδισμό τουρκικός τελωνειακός σταθμός, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τελωνειακοί υπάλληλοι και στρατιώτες, ένας εκ των οποίων πέθανε.