Διεθνή

Βρετανία: Το σκάνδαλο που θυμίζει «Κιβωτό του Κόσμου» με βία, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών

Κάποτε, η Kids Company αποτελούσε τη ναυαρχίδα των ιδρυμάτων στο Ηνωμένο Βασιλείο. Η αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων, μία μόλις εβδομάδα μετά την κυβερνητική έγκριση χορήγησης τριών εκατομμυρίων λιρών, οδήγησε στο κλείσιμο της οργάνωσης. Στη συνέχεια, δεκάδες ιστορίες βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, κακοδιαχείρισης και εκμετάλλευσης των παιδιών πήραν την μορφή χιονοστιβάδας, σοκάροντας τη βρετανική κοινωνία. Παρά την μέχρι τότε τεράστια εισροή χρημάτων, τα ταμεία άδειασαν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αστυνομία ανέλαβε να διαλευκάνει δεκάδες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Δεκάδες παιδιά ηλικίας 14-17 ετών υποστήριξαν ότι είχαν εξαναγαστεί να συνευρεθούν σεξουαλικά με χρηματοδότες του ιδρύματος. Στην επιφάνεια ήρθαν και περιπτώσεις χρήσης ναρκωτικών εντός του Kids company, αλλά και βίας.

Η υπόθεση δεν άργησε να λάβει και χαρακτήρα πολιτικού σκανδάλου, καθώς η ιδρύτρια και ισόβια πρόεδρος της οργάνωσης, απολάμβανε άριστες σχέσεις με το παλάτι. Είχε λάβει τίτλο τιμής από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ ήταν στενή φίλη του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ακόμα και σήμερα, το θέμα αυτό που έχει πάρει τη νομική οδό συνεχίζει να διχάζει και να κλονίζει.


Kids_Company_chairman_of_trustees_Alan_Yentob

Ο Άλαν Γέντομπ, πρόεδρος του Οργανισμού Kids Company λίγο πριν τη δίκη της υπόθεσης

 

Η Αγγλία είναι μία χώρα με παράδοση στις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το King’s School, με έδρα στο Καντερμπέρι είναι η αρχαιότερη από όλες, με χρονιά ιδρύσεως το 597! Σήμερα λειτουργούν σχεδόν 200.000 επίσημες οργανώσεις που έχουν στόχο όχι μόνο την υποστήριξη ατόμων των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά κυρίως μη προνομιούχα παιδιά.

Η Kids Company που ιδρύθηκε το 1996 ξεχώρισε μεμιάς. Έφτασε να φροντίζει δεκάδες χιλιάδες παιδιά που ζούσαν στην ανέχεια, ήταν ορφανά ή προέρχονταν από κακοποιητικά περιβάλλοντα. Τους παρείχε στέγη, μόρφωση και ασφάλεια και για τον λόγο αυτό εξασφάλιζε γενναιόδωρες κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Επιπλέον, αμέτρητοι εθελοντές και απλοί άνθρωποι προσέφεραν ό,τι μπορούσαν από τον χρόνο και το υστέρημά τους, συμβάλοντας έτσι στο εγχείρημα.

Κατά καιρούς διασημότητες όπως τα μέλη του συγκροτήματος Codlplay, η τραγουδίστρια Adele, ο ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ, ο κωμικός Ρον Άτκινσον και πολλοί ακόμα στήριξαν εμπράκτως την προσπάθεια, προσφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Ρόουαν Ατκινσον επισκέφτηκε μαζί με τη σύζυγό του ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της οργάνωσης στο Κένσιγκτον, συναντώντας δύο χιλιάδες από τα παιδιά της οργάνωσης. Συχνά, πυκνά διοργανώνονταν και συναυλίες, ακόμα και με τη στήριξη της βασιλικής οικογένειας.

Πίσω από το success αυτό στόρι βρισκόταν μία χαρισματική προσωπικότητα, η Καμίλα Μπατμανγκελιντζ. Ιδρύτρια και πρακτικά ισόβια πρόεδρος της οργάνωσης είχε μετατραπεί σε μία σελέμπριτι, μία σύγχρονη Μαρία Τερέζα, η οποία φωτογραφιζόταν με πρωθυπουργούς, επισκεπτόταν το παλάτι Μπάνκιγχαμ και λατρευόταν από τα χιλιάδες παιδιά που έβρισκαν καταφύγιο και ένα πιάτο ζεστό φαγητό στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης. Η μισή Ιρανή, μισή Βελγίδα, αποδείχθηκε δεινή δημοσιοσχεσίτισα. Κέρδισε πρόσβαση στην αφρόκρεμα της βρετανικής κοινωνίας.

Δημοφιλέστερα

To Top