Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: 280 ακίνητα και €10 εκατ. έχει η οργάνωση του πατέρα Αντωνίου

Η θλίψη, η αγανάκτηση και ο αποτροπιασμός για όσα ζοφερά αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το τι πραγματικά συνέβαινε στην «Κιβωτό του Κόσμου» συνοδεύονται από τη διάχυτη αίσθηση ότι η φρίκη έχει μόλις αρχίσει. Οτι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, κάτι που αφορά όχι μόνο τις συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, αλλά και την περιουσία της οργάνωσης.

Τον πραγματικό όγκο αυτής της περιουσίας, σε ακίνητα και ρευστό, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τον φανταστεί. Σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία των 280 ακινήτων τα οποία περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου», όπως και 10 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης. Και, μάλιστα, το τεράστιο αυτό χαρτοφυλάκιο real estate αποκτήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, εκτός από τα ακίνητα, τάξη μεγέθους των δραστηριοτήτων της «Κιβωτού» αποτυπώνουν τα λογιστικά στοιχεία, όπως τα ανακοίνωνε η διοίκηση του φορέα επί προεδρίας της πρεσβυτέρας, συζύγου του πατρός Αντωνίου, Σταματίας Γεωργαντή.

Συνοπτικά, εμφανίζεται ένα σύνολο εσόδων 27.151.270,16 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πέντε έτη (2016-2019 και 2021). Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η ΜΚΟ που ίδρυσε ο πατήρ Αντώνιος το 1998, βάσει των -λιγοστών μέχρι στιγμής- διαθέσιμων οικονομικών δεδομένων, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον είχε φτάσει να εισπράττει περίπου 5,4 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.Οι εισπράξεις αυτές προέρχονταν, σχεδόν αποκλειστικά, από δωρεές.


kivwtos-3

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπό τον κωδικό «δωρεές» η «Κιβωτός» καταχώριζε στα λογιστικά βιβλία της προσφορές σε μετρητά ή αν συμπεριλαμβάνει όλα τα χρήματα που λάμβανε «αντί στεφάνου». Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς ακριβώς καταγράφονταν στα έσοδα οι δωρεές χιλιάδων, κυριολεκτικά, πενθούντων, οι οποίοι καθοδηγήθηκαν από τις παρακλήσεις των συγγενών του εκάστοτε τεθνεώτος και κατέληξαν να δώσουν χρήματα στην «Κιβωτό» εις μνήμην, θεωρώντας ότι «θα πιάσουν τόπο». Ακόμη και σε περιπτώσεις θανάτου διακεκριμένων προσωπικοτήτων, όπως της Φώφης Γεννηματά ή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, για τις οποίες οι αντίστοιχες δωρεές υπάρχουν δημοσιευμένες ακόμη και στη Διαύγεια, τα έσοδα «αντί στεφάνου» για την «Κιβωτό» είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν, έστω και κατά προσέγγιση.

Μέχρι πρότινος, οι δωρητές συνέρρεαν στις πύλες της «Κιβωτού». Ανάμεσα σε χιλιάδες απλούς ανθρώπους ή όσους επέλεξαν να παρασιωπήσουν τις συνεισφορές τους στην οργάνωση, εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται εδώ ορισμένες επιφανείς προσωπικότητες, από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κλάδο, καθώς και ορισμένες από τις εταιρείες που εμπιστεύτηκαν μέρος των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική τους στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Επανειλημμένες και γενναίες δωρεές απευθείας σε χρήμα, χορηγίες προϊόντων και υπηρεσιών ή συνδυασμοί όλων των προηγουμένων έχουν γίνει από το Ιδρυμα Νιάρχου, την Aegean Airlines, τη Hellenic Seaways, την Blue Star Ferries και τη Celestyal Cruises. Κτίρια και οικόπεδα μεγάλης αξίας έχουν δωρίσει στην οργάνωση ο αλευροβιομήχανος Κωνσταντίνος Λούλης, η κυρία Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια και η κόρη της Ιωάννα, της οικογενείας του ιδιοκτήτη της φερώνυμης καπνοβιομηχανίας. Παρόμοιες δωρεές έχει κάνει η κυρία Πόλυ Γιώτη (της πασίγνωστης βιομηχανίας ζαχαρωδών κ.λπ.), καθώς και στενοί συγγενείς της πρόωρα χαμένης από καρκίνο Δέσποινας Κοντοπούλου.

Δημοφιλέστερα

To Top