Στα όριά της βρίσκεται η αντοχή ενός δισ. Κινέζων καθώς τα τελευταία τρία χρόνια ζουν υπό καθεστώς εγκλεισμού σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει η πανδημία. Τα αποθέματα αντοχής έχουν πλέον στερεύσει, τη στιγμή που οι οικονομίες των περισσότερων χωρών της Δύσης είναι ανοιχτές.
Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που επιδιώκει το Πεκίνο πέφτει στο κενό, τη στιγμή που εκατοντάδες διαδηλώσεις, συνοδευόμενες από επεισόδια, σημειώνονται στις μεγαλύτερες πόλεις. Από την οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη μέχρι την Ουχάν, ηχεί η φωνή της αντίθεσης.
Human’s crave freedom.
We must stand with the people of China. God bless them.pic.twitter.com/mM8uzcHg8V
— Collin Rugg (@CollinRugg) November 27, 2022
Η κόπωση του κόσμου έχει χτυπήσει «κόκκινο», αποτύπωνεται σε μια φράση οργής που ακούγεται τελευταία στους δρόμους: «Σι παραιτήσου, Κομμουνιστικό κόμμα φύγε!».
Ωστόσο, οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί και οι συλλήψεις διαδηλωτών αυξάνονται. Παρά την προσπάθεια των Αρχών να ελέγξουν την κατάσταση, η πολιτική μοίρα του Σι κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής του κινεζικού ινστιτούτου στη Σχολή ανατολικών και αφρικανικών σπουδών του Λονδίνου, Στιβ Τσανγκ, στο BBC, η κινεζική κυβέρνηση κινδευνεύει να χάσει τον έλεγχο εάν εξαπλωθούν οι διαδηλώσεις.
Εάν δεν καταστείλει το Πεκίνο τις διαδηλώσεις, αυτό θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας, ενώ ο κίνδυνος να ενταθεί το κύμα κοινωνικής οργής είναι ορατός.