Οικονομία

ΑΑΔΕ – Εφορία: Ο πλήρης οδηγός για να αμφισβητήσετε φόρους και πρόστιμα

Με εξπρές διαδικασίες υποβάλλονται πλέον οι ενδικοφανείς προσφυγές των φορολογούμενων στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών κατά αποφάσεων της επιβολή φόρων και προστίμων. Η ψηφικαη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει τεθεί σε σε λειτουργία και φορολογούμενοι μπορούν, μεσω μιας απλούστερης διαδικασίας, να αμφισβητήσουν -ως άδικους και λανθασμένους- φόρους και πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί. Εφόσον δικαιωθούν, θα γλιτώσουν το 50% της οφειλής τους! Η ψηφιακή υποβολή των προσφυγών είναι προαιρετική και θα γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του Taxisnet, αλλά από την 1η Φεβρουαρίου του 2023 καθίσταται υποχρεωτική.

Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς και το αρχικό 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν αναστολή για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας. Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, τέλη, εισφορές ή χρηματικές κυρώσεις.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 80.000 φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και από αυτούς το 25% δικαιώθηκε.

Στην συνέχεια ακολουθεί ο επίσημος οδηγός της ΑΑΔΕ με απαντήσεις σε 22 συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις ενδικοφανείς προσφυγές

1. Ε, Γιατί υποβάλλονται οι ενδικοφανείς προσφυγές;

Α. Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.

2. Ε. Σε ποιες περιπτώσεις και πώς μπορώ να υποβάλω ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών;

Α. Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4987/2022, εφεξής ΚΦΔ), οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.
Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.

3. Ε. Μπορώ να υποβάλω άλλου είδους διοικητική προσφυγή κατά των πράξεων που προσβάλλονται με την ενδικοφανή προσφυγή;

Δημοφιλέστερα

To Top