Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα κράτη-μέλη της.
« Ενώ η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία συνεχίζεται, είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και η παραβίαση αυτών των μέτρων να μην αποδίδει καρπούς», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Η πρότασή της ορίζει κοινούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα διευκολύνουν τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων σε όλα τα κράτη-μέλη.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων κατά Ρώσων και Λευκορώσων ατόμων και εταιρειών. Ωστόσο, ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών στους οποίους η ΕΕ έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα, είναι πολύπλοκος, διότι κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε διαφορετικές δικαιοδοσίες μεταβιβάζοντας, για παράδειγμα, την κυριότητα της ιδιοκτησίας που υπόκειται σε κυρώσεις σε τρίτο μέρος που δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Βοηθούνται από τα υπάρχοντα νομικά κενά, καθώς οι διατάξεις του ποινικού δικαίου σχετικά με τις παραβιάσεις των κυρώσεων της ΕΕ διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών. Γι’ αυτό η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το ίδιο επίπεδο κυρώσεων σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να κλείσουν τα υπάρχοντα νομικά κενά. «Η ασυνεπής επιβολή περιοριστικών μέτρων υπονομεύει την ικανότητα της Ένωσης να μιλά με μία φωνή», τονίζει η Επιτροπή.
Ο κατάλογος των αδικημάτων που παραβιάζουν τις κυρώσεις
Ειδικότερα, ο κατάλογος των ποινικών αδικημάτων που παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνει τα εξής:
• Διάθεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε καθορισμένο πρόσωπο, οντότητα ή φορέα ή προς όφελος αυτού.
• Αποτυχία δέσμευσης αυτών των κεφαλαίων.
• Δυνατότητα εισόδου στα άτομα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην επικράτεια ενός κράτους μέλους ή διέλευσή τους μέσω του εδάφους ενός κράτους μέλους.
• Σύναψη συναλλαγών με τρίτες χώρες, οι οποίες απαγορεύονται ή περιορίζονται από περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.