Η ανθρωπότητα έχει μετατραπεί σε «όπλο μαζικής εξάλειψης», είναι καιρός να σταματήσει «τον πόλεμο» που διεξάγει «εναντίον της φύσης»: ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε χθες Τρίτη έκκληση στις κυβερνήσεις του κόσμου να λάβουν θαρραλέες αποφάσεις την παραμονή της COP15 για την βιοποικιλότητα, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
«Με την ακόρεστη όρεξή της για ανεξέλεγκτη και άνιση οικονομική ανάπτυξη, η ανθρωπότητα έχει μετατραπεί σε όπλο μαζικής εξάλειψης», τόνισε ανεβάζοντας την αυλαία αυτής της συνόδου στο Μόντρεαλ, την οποία χαρακτήρισε μια από τις τελευταίες «ευκαιρίες» για «να σταματήσουμε το όργιο καταστροφής».
With our bottomless appetite for unchecked and unequal economic growth, humanity has become a weapon of mass extinction.
At #COP15 I am urging leaders to adopt and deliver an ambitious peace pact with nature — and deliver a green, healthy future for all.
— António Guterres (@antonioguterres) December 6, 2022
Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2017, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έθεσε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο. Οι πύρινες καταγγελίες του προτού αρχίσουν οι εργασίες της COP15 έδειξαν ότι η τύχη των φυτών και των ζώων που απειλούνται με εξάλειψη λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος —αλληλένδετη κρίση— είναι κάτι που επίσης ιεραρχεί ψηλά.
Εκφράστηκε λίγη ώρα αφού η ομιλία του οικοδεσπότη, του Τζάστιν Τριντό, διακόπηκε από αντιπροσώπους τοπικής αυτόχθονης φυλής. «Γενοκτονία των αυτοχθόνων = δολοφονία του οικοσυστήματος» και «για να σώσετε τη βιοποικιλότητα, σταματήστε να εισβάλετε στα εδάφη μας», έγραφε το πανό που σήκωσαν για μερικά λεπτά, φωνάζοντας συνθήματα, επευφημούμενοι από μέρος της αίθουσας, προτού συνοδευτούν, σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, προς την έξοδο.
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η COP15 είναι μεγάλες: ένα εκατομμύριο είδη, κυρίως έντομα, απειλούνται με εξαφάνιση, η εξάλειψή τους γίνεται με ρυθμό άνευ προηγουμένου εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια· ως ακόμη και το 40% των εδαφών χαρακτηρίζεται υποβαθμισμένο, τα εύφορα εδάφη εξαφανίζονται· η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επιταχύνουν τη ζημιά στους ωκεανούς.
Τα χημικά προϊόντα, τα πλαστικά και η ατμοσφαιρική μόλυνση πνίγουν τη γη, το νερό και τον αέρα, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων προκαλεί κλιματικό χάος — από κύματα καυσώνων και δασικές πυρκαγιές ως ξηρασίες και πλημμύρες γιγαντιαίων διαστάσεων.