Πολιτική

Χρηματισμός από το Κατάρ: Η υπόθεση Καϊλή το πιο σοβαρό σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και 10ετίες

Πολιτική θύελλα προκαλεί στις Βρυξέλλες η έρευνα των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς με χρηματισμούς από το Κατάρ, όπου έχει εμπλακεί και η Εύα Καϊλή.

Κι ενώ εντός της ημέρας αναμένεται επίσημη ανακοίνωση των ομοσπονδιακών αρχών, πολλοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για το πλέον σοβαρό σκάνδαλο στις Βρυξέλλες από το 1999, οπότε και τα 20 μέλη της επιτροπής Σαντέρ εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, μετά από κατηγορίες για απάτες και κακοδιαχείριση.

«Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, θα πρόκειται για την πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισιέλ φαν Χούλτεν, αναφέρει το Politico. Παράλληλα, ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».

«Σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο»

Το διεθνές μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο ειδικούς και αναλυτές, μιλά για το «πιο σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο» σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια.

Η έφοδος των βελγικών αρχών σε 16 πρόσωπα, έφερε κατηγορίες σε πέντε, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Οι έρευνες αφορούν σε «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος». Ήδη, εντοπίστηκαν 600.000 σε μετρητά, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές.

Τα σκάνδαλα του Κατάρ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Ήδη, έχουν γίνει αναφορές για τα εργασιακά δικαιώματα και την καταπάτησή τους, αν και η Εύα Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γήπεδα του Μουντιάλ. Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδαν ήδη οι κατηγορίες για δωροδοκίες προκειμένου η διοργάνωση να πάει στην Ντόχα.

Λόγος έχει γίνει για την καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ είναι «βασικό προτέρημα» να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει «συμφωνίες με μέλη της ΕΕ» για το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα ήταν να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό.

Δημοφιλέστερα

To Top