Διεθνή

«Politico» για Qatargate: Λίγα χαλασμένα μήλα ή ολόκληρο το βαρέλι;

Αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ανένδοτοι ότι η έρευνα για τη διαφθορά στο Κατάρ αφορά «λίγα άτομα», άλλοι διατείνονται ότι η σήψη είναι πολύ βαθύτερη, όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Politico», επιχειρώντας να ρίξει φως στο λεγόμενο «Qatar Gate».

Την ώρα που οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν και δεύτερο κύμα επιδρομών στο Ευρωκοινοβούλιο, η έκπληκτη ελίτ των Βρυξελλών άρχισε να αντιμετωπίζει ένα άβολο ερώτημα στο επίκεντρο της έρευνας για δωροδοκία του Κατάρ: «Πόσο βαθιά φθάνει η σήψη;»

Πάντως, έως τώρα, οι αστυνομικές έρευνες που ξεκίνησε ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ έχουν οδηγήσει στη σύλληψη τεσσάτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή, με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Μετά το αρχικό σοκ των συλλήψεων, αρκετοί αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν στο «Politico» ότι θεωρούν πως οι κατηγορίες θα περιορίζονταν σε «λίγα άτομα».

Αλλά αυτή η θεωρία είχε αρχίσει να καταρρίπτεται από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι βελγικές αρχές πραγματοποίησε άλλη μία σειρά επιδρομών στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, τη στιγμή που οι βουλευτές συγκεντρώνονταν στο Στρασβούργο, έναν από τους δύο χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την πρώτη τους συνάντηση μετά το άκουσμα των συλλήψεων.

Πόσο βαθιά φθάνει η σήψη;

Την ώρα που 19 οικίες και γραφεία έγιναν φύλλο κι φτερό από τις αρχές, εκτός από το Κοινοβούλιο, έξι άτομα συνελήφθησαν με τις αρχές να προχωρούν στην κατάσχεση ποσών τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ορισμένοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές της ΕΕ εκτιμούν ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο περισσότερα ονόματα στο διευρυνόμενο δίκτυο και ότι το σκάνδαλο δωροδοκίας του Κατάρ ήταν σύμπτωμα ενός πολύ βαθύτερου και πιο διαδεδομένου προβλήματος με τη διαφθορά όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, η χαλαρή επίβλεψη των οικονομικών δραστηριοτήτων των μελών και το γεγονός ότι τα κράτη ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί τους χωρίς ποτέ να καταγράψουν τις συναντήσεις σε δημόσιο μητρώο ισοδυναμεί με «συνταγή διαφθοράς», διατείνονται οι επικριτές.

Πέρα από το Κοινοβούλιο, υπέδειξαν ανώτερους αξιωματούχους που κινούνται με στόχο να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα ύστερα από μια θητεία στην Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως απόδειξη ότι απαιτείται σκληρότερη εποπτεία των θεσμών.

Δημοφιλέστερα

To Top