Η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν, η οποία θα αποχωρήσει από το αξίωμα στα τέλη του έτους, μετέτρεψε τις ποινές και των 17 κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στην Πολιτεία , σε ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αναστολής της ποινής.
Η Δημοκρατική πολιτικός είπε ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό προνόμιό της για να μετατρέψει τις ποινές επειδή πιστεύει ότι η θανατική ποινή είναι ανήθικη.
«Ανέκαθεν πίστευα ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη με το να αφαιρούμε μια ζωή και η Πολιτεία δεν θα έπρεπε να εκτελεί ανθρώπους ακόμη και αν οδηγήθηκαν στη φυλακή εξαιτίας ενός φρικτού εγκλήματος» ανέφερε η Μπράουν.
Η Μπράουν θα αποχωρήσει από το αξίωμά της τον Ιανουάριο, αφού συμπλήρωσε οκτώ χρόνια στη θέση αυτή και δεν είχε δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα.
Τα τελευταία χρόνια, νομικά και ηθικά ζητήματα εγείρονται γύρω από το θέμα της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, ιδίως αφότου κάποιες Πολιτείες δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν τις δηλητηριώδεις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις.
Η Βίκι Μπριζ-Άιβερσον, η Ρεπουμπλικανή επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων του Όρεγκον, είπε ότι η Μπράουν πήρε την απόφασή της χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των βουλευτών ή των πολιτών. Πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις της δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που θα υποστούν τους επόμενους μήνες και χρόνια τα θύματα και οι οικογένειές του», υπενθυμίζοντας ότι στο Όρεγκον δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 1997.
Το 2011 ο τότε κυβερνήτης Τζον Κιτζχάμπερ ανακοίνωσε μορατόριουμ στις εκτελέσεις. Εννέα χρόνια αργότερα η σωφρονιστική υπηρεσία έκλεισε τον θάλαμο των θανατοποινιτών και τους μετέφερε σε ειδικές ή γενικές φυλακές.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εκτελέσεων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Το 1999 έγιναν 98 εκτελέσεις σε όλες τις Πολιτείες. Λόγω της πανδημίας της Covid-19 και διαφόρων αλλαγών πολιτικής, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 11 το 2021, ο χαμηλότερος από το 1988.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ