Οικονομία

Τράπεζες: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων

Μία δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) που στοχεύει στην «ανακούφιση» των ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρουσίασαν χθες, Πέμπτη, οι τράπεζες, βάζοντας τέλος στην κόντρα με την κυβέρνηση που τις καλούσε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μετά από αρκετές επεισοδιακές συναντήσεις, οι δύο πλευρές κατάφεραν εντέλει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει όσους φέρουν τη «σφραγίδα» του ευάλωτου, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου – συστημικής ή μη – είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους. Το newmoney συγκέντρωσε τα βασικά σημεία του επίμαχου σχεδίου, δίνοντας απαντήσεις σε 10 ερωτήματα:

1. Ποιοι δανειολήπτες μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τις οποίες επικοινώνησαν και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρόκειται για τουλάχιστον 30.000 ωφελούμενους με δάνεια, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ.

2. Σε τι ποσοστό θα είναι η επιδότηση;

Οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Πιο αναλυτικά, σε δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούνιο τα 563 ευρώ. Μετά και την τέταρτη αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η ΕΚΤ – κατά 0,50% – τότε η δόση θα εκτοξευτεί στα 770 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 207 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 103 ευρώ/μήνα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται σε περίπου 15 με 17 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον σε πρώτη φάση γιατί εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει την ίδια επιτοκιακή πολιτική ή ο SSM κρίνει, κατά τον έλεγχό του, ότι οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν επιπρόσθετες προβλέψεις, τότε το ποσό αυτό ενδέχεται να ανέβει σημαντικά).

3. Εάν το δάνειό μου έχει τιτλοποιηθεί ή δεν είμαι πελάτης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μπορώ να επωφεληθώ από την επιδότηση;

Ναι. Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

4. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λάβουν σήμερα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

Όχι. Το πρόγραμμα αφορά μόνο στα παλαιότερα δάνεια.

5. Υπάρχουν άλλα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται;

Ναι. Αφενός, ο δανειολήπτης οφείλει να είναι ενήμερος, το δάνειό του, δηλαδή, να μην είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Παράλληλα, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι

❖ ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

Δημοφιλέστερα

To Top