Διεθνή

Καταδίκη Ιμάμογλου: «Βήμα πίσω» από τον Ερντογάν υπό τη λαϊκή πίεση

Αντιμέτωπος με τον πολιτικό αναβρασμό που επικρατεί στην Τουρκία μετά την καταδίκη Ιμάμογλου, ο Ταγιπ Εντογάν φαίνεται να κάνει βήματα πίσω. Δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν τυχόν σφάλματα στη διαδικασία έφεσης μετά τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, αν και μέχρι τότε ξεκαθάρισε ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις». «Ακόμη δεν υπάρχει τελική δικαστική απόφαση. Η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τα δικαστήρια έχουν διαπράξει κάποιο σφάλμα, θα διορθωθεί. Προσπαθούν να μας τραβήξουν μέσα στο παιχνίδι», δήλωσε.

Χιλιάδες πολίτες αντιδρούν κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της τουρκικής αντιπολίτευσης. Έχοντας πρωτόδικα δικαστεί με φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 2019, ο Εκρέμ Ιμάμογλου αντιμετωπίζει το ισχυρό ενδεχόμενο να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου και ευρύτερα από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια, χάνοντας και το τωρινό αξίωμά του.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Ταγίπ Ερντογάν μεθόδευσε την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, για παλαιότερες δηλώσεις του εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, με σκοπό να τον βγάλει εκτός εκλογικής κούρσας. Ο δικηγόρος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή, αλλά είναι κοινός τόπος ότι το καθεστώς ελέγχει ασφυκτικά τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία, οπότε έχει τη δυνατότητα να μεθοδεύσει κατά πως επιθυμεί τη διαδικασία.

Ο ιδιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η καταδίκη σε φυλάκιση που του επιβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα «είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του». Αυτό, ωστόσο, είναι αληθές μόνο σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν. Η μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας πολιτών κατά της δικαστικής απόφασης είναι μία ένδειξη ότι μπορεί η μεθόδευση του Τούρκου προέδρου να μετατραπεί σε πολιτικό μπούμεραγκ. «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη… Θα έρθει η μέρα που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να θυμάται τη δική του περίπτωση, όταν ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από το μετακεμαλικό καθεστώς, επειδή είχε απαγγείλει ένα ποίημα, το οποίο είχε κριθεί πως ήταν αντίθετο με τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το νεοπαγές Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2002 να κερδίσει τις εκλογές και μετά από λίγους μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν να γίνει πρωθυπουργός και να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας επί δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Όπως είναι γνωστό, το μέτωπο της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα επιλέξει τον υποψήφιο που θα αναμετρηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο με τον Ταγίπ Ερντογάν για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς είναι –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– αυτοί που μπορούν να ρίξουν τον «σουλτάνο» από τον θρόνο του, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βοθεία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο αρχηγός της Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δεν έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία του να ηγηθεί αυτός της μάχης εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό, παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν τραβάει και πιθανότατα θα χάσει την εκλογή και χωρίς νοθεία.

Είναι ακριβώς γι’ αυτό που η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης. Διαμορφώνοντας σε χρόνο-ρεκόρ ένα κλίμα συσπείρωσης της αντί-Ερντογάν λαϊκής βάσης γύρω από το πρόσωπό του, ουσιαστικά τον αναγορεύει σε αντίπαλο δέος του Τούρκου προέδρου και με αυτή την έννοια του δίνει ένα προβάδισμα στην παρασκηνιακή μάχη εντός της αντιπολίτευσης για το χρίσμα.

Δημοφιλέστερα

To Top