Διεθνή

Qatargate – Εύα Καϊλή: Italian Job με λίγο αλά γκρέκα… στις Βρυξέλλες

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου διαφθοράς, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πασίγνωστο από δεκαετίες στέλεχος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς στην Ιταλία, ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Πάντσερ». Πιθανώς λόγω της ανυποχώρητης επιμονής του να επιτυγχάνει τους εκάστοτε στόχους του. Πριν από τη σταδιοδρομία του ως ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια (2005-2019) υπήρξε επί οκταετία γενικός γραμματέας του Μητροπολιτικού Εργατικού Κέντρου στο Μιλάνο, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ενώσεις εργατών στον κόσμο.

Διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος αποστολών διασύνδεσης της Ε.Ε. με χώρες της Βόρειας Αφρικής. Από το 2019 και εξής αφοσιώθηκε στο λόμπινγκ, εξακολουθώντας να συγχρωτίζεται με μέλη της πολιτικής κοινότητας των Βρυξελλών και περιφερόμενος ως ιδρυτής μιας ΜΚΟ. Εξυπακούεται ότι ο «Πάντσερ» ταξίδευε συχνά στο Κατάρ και φωτογραφιζόταν χαμογελαστός δίπλα σε πρόσωπα με αδιευκρίνιστα καθήκοντα, επίσης από τον κύκλο του λόμπινγκ. Παρ’ όλα αυτά, αν και αρχετυπικός δημοσιοσχεσίτης, ο Παντσέρι δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μάθει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής του, ενώ αντί για χαρτοφύλακα συνήθιζε να μεταφέρει τα έγγραφά του σε πλαστική σακούλα.


italian-1

Αντρέα Κοτσολίνο
Ενας από τους τακτικούς και γενναιόδωρους χρηματοδότες του στην υπόθεση που δονεί συθέμελα την Ε.Ε. από την προηγούμενη Παρασκευή αναφερόταν με την εξίσου συνωμοτική ονομασία «Γίγας». Ενας από τους αφανείς μαριονετίστες στο λεγόμενο «Qatar-gate» ονομάστηκε «Κονσιλιέρε», ο μυστικοσύμβουλος, ό,τι πλησιέστερο στην περσόνα του μαφιόζου νονού. Κι ένας άλλος ήταν απλώς ο μυστηριώδης «Κύριος Τ.». Για λογαριασμό του «Γίγαντα», του «Κονσιλιέρε», του «Κυρίου Τ.», ενδεχομένως και κάποιων άλλων, ο «Πάντσερ» ανέλαβε να εξυφάνει έναν υπόγειο ιστό από διαπρεπείς, υπεράνω πάσης υποψίας -πλην εξωνημένους, σύμφωνα με το τρέχον κατηγορητήριο- πολιτικούς. Ο στόχος του «Πάντσερ» ήταν να επηρεάζει υπογείως τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς μια ορισμένη κατεύθυνση, δηλαδή την εξυπηρέτηση συμφερόντων κρατών εκτός Ε.Ε., όπως το Κατάρ και το Μαρόκο.

Ο «Πάντσερ» κινήθηκε βάσει του επιχειρησιακού εγχειριδίου της μαφίας: ο εκμαυλισμός και η μύηση των συνεργών του έπρεπε να διέπονται από τον πρωταρχικό άγραφο νόμο της Κόζα Νόστρα, την απόλυτη εμπιστοσύνη. Υπό αυτή την έννοια, η σύζυγος και η κόρη του «Πάντσερ» ήταν γι’ αυτόν η πρώτη και αυτονόητη επιλογή. Αλλά ο κύκλος έπρεπε να ανοίξει περαιτέρω για να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης, το δίκτυο διαφθοράς έπρεπε να εξαπλωθεί και να διεισδύσει όσο βαθύτερα γινόταν.


Η Εύα Καϊλή αποθέωνε το Κατάρ - «Είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα»

Γι’ αυτό και ο «Πάντσερ» στρατολόγησε έναν παλιό βοηθό και επίσης συμπατριώτη του από το Μπέργκαμο, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, με το καλοκάγαθο, σχεδόν αγγελικό πρόσωπο. Δοκιμασμένος ως προς την αποτελεσματικότητά του και έμπιστος, ο Φραντσέσκο ήταν πολύτιμος χάρη σε ένα ακαταμάχητο προνόμιο: τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν τη ζωή του με μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και δραστήριο μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας S&D, Εύα Καϊλή. Ακολούθως, για χάρη της Εύας ή και του Φραντσέσκο και σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, στην υπόθεση αναμείχθηκαν πρόσωπα από την ίδια οικογένεια, ο πατέρας Αλέξανδρος Καϊλής και η αδελφή της Εύας, Μανταλένα.

Δημοφιλέστερα

To Top