Το ρολόι έδειχνε 03:07 τα ξημερώμετα όταν διερχόμενοι από τα καταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος» άκουσαν αλεπάλληλες εκρήξεις και είδαν έντρομοι τις φλόγες να ξεπετιούνται από τα δύο κτίρια. Η πυροσβεστική ενημερώθηκε αμέσως ωστόσο οι φωτιές εξαπλώθηκαν άμεσα βοηθούμενες από τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονταν στα δύο πολυκαταστήματα.
Μέσα σε λίγα λεπτά το κέντρο της Αθήνας αποκλείστηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία ενώ στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 170 πυροσβέστες. Και όλα αυτά την ώρα που ήταν άμεσος ο κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς στα ξενοδοχεία που βρίσκοντα δίπλα στο «Μινιόν. Ο φόβος των αρχών ήταν οι δεξαμενές πετρελαίου που βρίσκονταν στο υπόγειο του «Μινιόν» μιας και ήταν γεμάτες με τουλάχιστον 28 τόνους.
Σε περίπτωση που οι φλόγες έφταναν εκεί τότε θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Η φωτιά είχε τέτοια ένταση, που από το «Μινιόν» απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε.
Από τους πρώτους που έφτασαν στον τόπο της καταστροφής ήταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης προκειμένου να δει με ιδίοις όμασι την κατάσταση που επικρατούσε. Στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «μεγάλη καταστροφή», ενώ από την πλευρά της η πυροσβεστική υπολόγισε το κόστος των ζημιών σε 2 δισ. δραχμές.
Σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Γιάννης Γεωργακάς ανέφερε ότι 2 δισ. δραχμές ήταν το κόστος των εμπορευμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι το «Μινιόν» διέθετε πάνω από 120.000 κωδικούς και ήταν το 11ο μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ευρώπη με περίπου 1.000 υπαλλήλους.Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Μινιόν» ήταν το πρώτο που τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες και κλιματισμό στην Ελλάδα και το πρώτο με εστιατόριο self service.
Η ανάληψη της ευθύνης