Τα αντικείμενα, εκλάπησαν από το Μπενίν κατά τη διάρκεια μιας βρετανικής τιμωρητικής αποστολής το 1897 και αργότερα πουλήθηκαν σε γερμανικά μουσεία στο Βερολίνο, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και την Κολωνία.
Την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ παρέδωσε ένα από τα επιστρεφόμενα αντικείμενα στον υπουργό Πολιτισμού της Νιγηρίας, Λάι Μοχάμεντ.
«Επιστρέφει εκεί όπου ανήκει», δήλωσε η Μπέρμποκ καθώς παρέδιδε μια μικρογραφία μάσκας της Iyoba (βασίλισσας μητέρας), κατασκευασμένη από ελεφαντόδοντο και διακοσμημένη με κίτρινα γυάλινα μαργαριτάρια και κόκκινο κοράλλι, σύφωνα με τον Guardian.
Όμως, καθώς ένα έθνος γιόρταζε την επιστροφή της από καιρό χαμένης πολιτιστικής του κληρονομιάς, εκφράστηκε απογοήτευση για τη Βρετανία, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή μπρούτζων του Μπενίν στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά οι κυβερνήσεις της οποίας περιορίζουν τις συζητήσεις για την αποκατάσταση για περισσότερο από έναν αιώνα.
«Η Βρετανία έχει τα περισσότερα από τα έργα», είπε ο Godwin Obaseki, κυβερνήτης της πολιτείας Έντο. «Ήταν αυτοί που ήρθαν εδώ και κατέστρεψαν την αυτοκρατορία, ήταν αυτοί που λεηλάτησαν κομμάτια από εδώ και θα έπρεπε να τα αποκαταστήσουν».
Στην τελετή παράδοσης, ο Μοχάμεντ είπε ότι ήλπιζε ότι η κίνηση της Γερμανίας θα ωθούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ανοίξει συνομιλίες για τα χάλκινα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. «Αλλά συνάντησα έναν τοίχο», είπε. «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα για τον επαναπατρισμό τους».