Οικονομία

Διπλό «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Διπλή παρέμβαση σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε χιλιάδες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Πρόσφατα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη στο σύστημα 2.500 περιοχών όπου οι «τιμές εφορίας» καθορίζονται με το παλιό σύστημα τον όμορων δήμων. Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων εγκαινίασε την διαδικασία υποβολής ενστάσεων για τις υπάρχουσες τιμές ζητώντας να εξεταστούν οι αντικειμενικές αξίες σε 30 ζώνες και να τεθεί ένα όριο αυξήσεων στο 55 %. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι που έχουν περιθώριο για ενστάσεις έως 20 Ιανουαρίου 2023. Αυτές οι δύο διαδικασίες, μόλις ολοκληρωθούν, θα καθορίσουν και το συνολικό λίφτινγκ που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο γύρο αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών ειδικότερα:

Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει 2.500 περιοχές σε όλη την χώρα, που βρίσκονται εκτός τους συστήματος των αντικειμενικών. Εντοπίζονται σε νόμους οπων η Άρτα ο Έβρος αλλά και σε νησιά όπως η Κεφαλονιά η Κρητη κλπ Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2.500 οικισμοί αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει το 1,5% του συνολικού πληθυσμού. Οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίστηκαν μέσω της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της τελευταίας απογραφής, Ειδικότερα:

• Σε 550 υπό ένταξη οικισμούς με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονται περισσότεροι από 50 κάτοικοι.

• Σε 800 οικισμούς οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 50.

• Σε 500 οικισμούς οι κάτοικοι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχονται σε 10 άτομα.
• Σε 650 οικισμούς δεν υπάρχει καταγεγραμμένος κανένας κάτοικος.

Σημειώνεται ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε το 2021, και οι τιμές ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, εντάχθηκαν στο σύστημα 3.463 περιοχές.

Παράλληλα τρέχει και η διαδικασία των ενστάσεων από τους Δήμους που εκτιμούν ότι οι τιμές ζώνης που αποφασίσθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022 ήταν υψηλότερες από τις πραγματικές. Την αρχή έκανε ο Δήμος Αθηναίων που ζητεί να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021. Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45,00% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Εκτιμάται ότι από τους επόμενους δήμους που θα υποβάλουν γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες θα είναι της Αστυπάλαιας όπου οι νέες τιμές ζώνης εκτοξεύθηκαν έως 230%, της Λήμνου, ορισμένων περιοχών της Εύβοιας καθώς και δήμοι της Αττικής με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, όπως η Δάφνη, το Καματερό, το Μοσχάτο και η Νέα Πέραμος.

Πάντως η 2η ευκαιρία που θα δοθεί στους δήμους της χώρας, να προτείνουν μειώσεις σε «παράλογες» αυξήσεις τιμών, θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις που θα εξεταστούν ειδικά και στοχευμένα από τις αρμόδιες επιτροπές. Ακολούθως, οι επιτροπές θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών που θα κρίνει αν είναι σκόπιμο να γίνουν οι αναπροσαρμογές.

Ακόμα και αν αυτή η διαδικασία οδηγήσει σε αλλαγή των αξιών οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα εφαρμοστούν για την φορολόγηση των ακινήτων από το 2023 και μετά.

Δημοφιλέστερα

To Top