Η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας παρέδωσε χθες Τρίτη στις αρχές του Ισημερινού τον Χερμάν Κάσερες, πρώην αξιωματικό της αστυνομίας και βασικό ύποπτο στην έρευνα για τη δολοφονία της γυναίκας του μέσα στην αστυνομική σχολή όπου εργαζόταν, γυναικοκτονία που σόκαρε τη χώρα των Άνδεων.
«Ο Χερμάν Κάσερες μετάγεται (από την πρωτεύουσα Κίτο) στην πόλη Γουαγιακίλ», στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω Twitter. Έφθασε στον Ισημερινό αεροπορικώς χθες περί τις 17:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 00:30 ώρα Ελλάδας).
Νωρίτερα, η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωνε, επίσης μέσω Twitter, την απέλαση του κ. Κάσερες, κατηγορούμενου για τον φόνο της γυναίκας του, της Μαρίας Μπελέν Μπερνάλ, 34 ετών, κατόπιν αιτήματος δικαστή στον Ισημερινό.
Σε φωτογραφίες που μεταφόρτωσε η υπηρεσία εικονίζεται ο κ. Κάσερες στο αεροδρόμιο El Dorado, στην πρωτεύουσα Μπογοτά, με σκούρα ρούχα και χειροπέδες στα χέρια, συνοδευόμενος από σχεδόν δέκα αστυνομικούς της Interpol και της Κολομβίας.
Ο ύποπτος συνελήφθη την 30ή Δεκεμβρίου στην Παλομίνο, στον νομό Λα Γουαχίρα (βόρεια), «τρεις μήνες αφότου εγκατέλειψε τον Ισημερινό», θύμισε η υπηρεσία μετανάστευσης.
Κατά την ίδια πηγή, ο 29χρονος παρίστανε πως ήταν κάποιος άλλος κι είχε βρει δουλειά σε εμπορικό κατάστημα.
Ο πρώην αξιωματικός και εκπαιδευτής της αστυνομίας εξαφανίστηκε λίγο καιρό μετά τον φόνο της γυναίκας του, δικηγόρου που εξαφανίστηκε την 11η Σεπτεμβρίου, μετά την είσοδό της στη σχολή της αστυνομίας ESP (Escuela Superior de Policía) για να επισκεφθεί τον άντρα της. Το πτώμα της βρέθηκε δέκα ημέρες αργότερα, σε λόφο κοντά στη σχολή.
Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της μικρής χώρας των Άνδεων, όπου διαπράχθηκαν 276 γυναικοκτονίες όλη την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί συστηματικά την έμφυλη βία.
Η εισαγγελία κάνει ωστόσο λόγο για 70 γυναικοκτονίες το 2022.
Η υπόθεση στοίχισε τη θέση του στον υπουργό Εσωτερικών όταν διαπράχθηκε ο φόνος, τον Πατρίσιο Καρίγιο, και δυο στρατηγούς της αστυνομίας — και οι τρεις απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.
Η γυναικοκτονία επισύρει ποινή κάθειρξης ως και 26 ετών στον Ισημερινό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ