Διεθνή

Γρίφος για τους επιστήμονες η «πολική βόμβα» που χτύπησε τις ΗΠΑ

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο Ντένβερ του Κολοράντο η θερμοκρασία κατακρημνίστηκε από τους 10,5 στους -31 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, μία ακόμη πιο εντυπωσιακή παράμετρος, εκτός από αυτήν καθαυτήν την εκτόξευση του ψύχους κατά 41,5 βαθμούς, είναι ότι αυτή η δριμεία μεταβολή των συνθηκών συντελέστηκε μέσα σε μόλις 18 ώρες, από τις 2 το μεσημέρι της μίας ημέρας έως τις 8 το πρωί της επομένης. Υπήρξε, δε, ένα διάστημα 60 λεπτών, στη διάρκεια του οποίου ο δείκτης της θερμοκρασίας έχασε πάνω από 19 βαθμούς.

Παρομοίως, στo Κάσπερ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, από τους -2 βαθμούς το κρύο έφτασε στο πολικό -41, στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 83 ετών. Και στο Αμαρίγιο του Τέξας, από τους 16 βαθμούς, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατέβηκε στους -18 και πάλι μέσα σε μερικές ώρες.

Η ξέφρενη κούρσα του ψύχους, με τις τεράστιες απότομες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, συνιστά ένα επιπλέον στοιχείο αιφνιδιασμού για τους Αμερικανούς, ενίοτε ακόμη και με θανάσιμα επικίνδυνες συνέπειες. Διότι είναι βέβαιο ότι κάποιες από τις δεκάδες ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε το αρκτικό κύμα ψύχους το οποίο πλήττει τις ΗΠΑ, οφείλονται στο γεγονός ότι ορισμένοι υποτίμησαν τη σοβαρότητα του κινδύνου για τη ζωή τους από την ξαφνική έκθεση στο πολικό κρύο. Κι αυτό είναι κατανοητό, εφόσον τα φαινόμενα αυτού του είδους είναι τόσο ακραία, ώστε απειροελάχιστοι είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να προφυλαχθούν επαρκώς.


xioni-1

Στο Ντένβερ του Κολοράντο η θερμοκρασία έπεσε από τους 10,5 στους -31 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 41,5 βαθμούς μέσα σε 18 ώρες. Στo Κάσπερ Γουαϊόμινγκ η θερμοκρασία έπεσε κατά 39 βαθμούς, από τους 2 στους -41, ενώ στο Αμαρίγιο του Τέξας έφτασε από τους 16 στους -18 μέσα σε λίγες ώρες

Κατά εκατομμύρια οι Αμερικανοί πολίτες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ εγκλωβίστηκαν επί πολλές ώρες στα σπίτια τους, σχεδόν θαμμένοι στο χιόνι, συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και προμήθειες για την επιβίωσή τους. Ομως, οι ξαφνικές ελεύθερες πτώσεις του υδραργύρου δεν προβληματίζουν μόνο τους κατοίκους των ούτως ή άλλως πιο κρύων Πολιτειών, αλλά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στο ευρύτερο πεδίο της Μετεωρολογίας. Για τους ειδικούς που προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο του μηχανισμού που παράγει τόσο μεγάλες μεταπτώσεις σε τόσο σύντομο χρόνο, η αναγωγή στην κλιματική αλλαγή δεν αρκεί.

Διότι η εξήγηση τέτοιου είδους, τέτοιας σφοδρότητας μεταβολών στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία, δεν μπορεί να περιορίζεται σε αφηρημένες έννοιες, όπως η ανθρωπογενής καταστροφή του όζοντος, η υπερθέρμανση του πλανήτη κ.ο.κ. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μεν τους συγκεκριμένους παράγοντες και την ενδεχόμενη συμβολή τους στην πρόκληση των ακραίων φαινομένων που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αμερικανοί. Ομως, στην πλειονότητά τους οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το εάν ο μείζων επιβαρυντικός παράγοντας, η ρίζα του κακού αλλιώς, είναι η κλιματική αλλαγή.

Οι ΗΠΑ υπό πολιορκία

Στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το τρέχον διάστημα επικρατεί καλοκαίρι εν μέσω χειμώνα, ξαφνιάζοντας όσους τυχαίνει να ζουν στην περιοχή μάλλον ευχάριστα και σίγουρα σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι τους κατοίκους των ΗΠΑ. Καθ’ ημάς γίνεται λόγος για «ατμοσφαιρικό βουνό», δηλαδή για ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, το οποίο λειτουργεί σαν ατμοσφαιρικό φράγμα, εμποδίζοντας τα κύματα κακοκαιρίας να μετακινηθούν από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη προς τον Νότο.

Δημοφιλέστερα

To Top