Ελλάδα

Δυσθρεψία: Πλήττει το 60-70% των ηλικιωμένων και καρκινοπαθών – Ποια τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Δωρεάν έλεγχο για δυσθρεψία κατόπιν ραντεβού πραγματοποιεί στα άτομα της τρίτης ηλικίας η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία έως και το Μάρτιο, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο Fm ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, και καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Ιωάννης Καραϊτιανός. «Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το καλοκαίρι και περιλαμβάνει σωματομετρικές μελέτες, αιματολογικό, βιοχημικό έλεγχο, μέτρηση μάζας σώματος και χορήγηση διατροφολογίου». Τι ακριβώς όμως είναι η δυσθρεψία, ποιους πλήττει και τι παρενέργειες μπορεί να έχει; Σύμφωνα με τον καθηγητή, η δυσθρεψία αφορά στις διαταραχές της θρέψης. Έχει κυρίως δύο μορφές. Την σαρκοπενία, που είναι η έλλειψη μυϊκής μάζας, και την παχυσαρκία. «Σπανίως συναντάμε άτομα με σαρκοπενική παχυσαρκία. Δηλαδή παχύσαρκα άτομα που στερούνται μυϊκής μάζας. Η δυσθρεψία πλήττει κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας σε ένα ποσοστό 60-70%, ενώ αντίστοιχα υψηλό ποσοστό παρατηρείται και στα άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Επίσης, χτυπά άτομα που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως είναι ρευματοπάθειες, καρδιοπάθειες, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες».

Πώς κάποιος μπορεί να το αντιληφθεί έγκαιρα

Γιατί όμως κάποιος αδυνατίζει όταν έχει καρδιοπάθεια, γεννάται εύλογα το ερώτημα. «Γιατί δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες, κυρίως πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Διότι έχει δυσκολίες στην καθημερινότητά του. Συνήθως παίρνει πολλά φάρμακα που επηρεάζουν πολύ στην απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι που εκτός από τη φυσιολογική γήρανση, έχουν ένα μειωμένο αίσθημα της πείνας, μειωμένο χρόνο της κινητικότητας του στομάχου και του εντέρου, ενώ συχνά υπάρχουν και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη ή η νευρική ανορεξία κλπ». Πώς κάποιος μπορεί να το αντιληφθεί πρώιμα και τι πρέπει να κάνει; «Το πρώτο σημάδι που κανείς μπορεί να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, είναι η ακούσια απώλεια κιλών, είτε τρώει κανονικά, είτε του έχει κοπεί η όρεξη. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για τη σαρκοπενία και τελικά την καχεξία, είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, που είναι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λευκώματα αλλά και σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά».

Άλλα συμπτώματα

Η σωματική άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής ισχύος του ατόμου, λέει ο γνωστός χειρουργός, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι άλλα συμπτώματα της δυσθρεψίας είναι η αδυναμία, η δυσκολία να περπατήσει κάποιος μία απόσταση που παλαιότερα έβγαζε άνετα, αλλά και ο περιορισμός στην ποσότητα του φαγητού ή στον αριθμό των γευμάτων, ή ακόμα και όταν ξαφνικά κάποια φαγητά δεν είναι πλέον ανεκτά στη γεύση. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι μόλις κάποιος ή το περιβάλλον ενός ηλικιωμένου διαπιστώσει τα πρώτα σημάδια, ποιος είναι ο αρμόδιος γιατρός; Ο παθολόγος, ο γιατρός που ενδεχομένως παρακολουθεί ένα χρόνιο νόσημα, ή ένας διατροφολόγος; «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουμε όλοι που ασχολούμαστε με την Γηριατρική και ιδιαίτερα με τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα, όπως είναι ο καρκίνος, αλλά και νόσοι που συνοδεύονται από το γήρας. Ο οικογενειακός γιατρός ή ο παθολόγος θα πρέπει καταρχήν να δουν το περιστατικό.

Πτώσεις και χρόνιες λοιμώξεις – Χειρότερη πρόγνωση για άτομα με καρκίνο

Εμείς σαν Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, της οποίας είμαι πρόεδρος, προσπαθούμε να κάνουμε ένα πρωτόκολλο με το οποίο παρακολουθούμε τους ασθενείς, την σωματική τους κατάσταση, τη σαρκοπενία και δυσθρεψία. Εάν υπάρχουν ελλείμματα ως προς τη διατροφή, ή τη σωματική άσκηση, ή υπάρχουν παράγοντες όπως είναι φάρμακα που μπορεί να παίρνουν οι ασθενείς που επηρεάζουν τη θρέψη του ατόμου, σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβαίνουμε και με τη βοήθεια διαιτολόγων που έχουμε στη διάθεση μας, παρέχουμε διατροφική υποστήριξη». Η δυσθρεψία, σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, κινητικά και σωματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες, και κυρίως να είναι ευάλωτος σε πτώσεις και κατάγματα που ενίοτε οδηγούν σε κλινοστατισμό, ή ακόμη σε χρόνιες λοιμώξεις. Μάλιστα οι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν μεγαλύτερη περιεγχειρητική νοσηρότητα (σσ. επιπλοκές μετά από μία επέμβαση) και θνητότητα, ανέχονται δυσκολότερα τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία και κάποιες φορές έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Για προγραμματισμό ραντεβού το κοινό μπορεί να καλεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-16:00 στο 210 3840317

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top