Η συγκυβερνήτρια της πτήσης της Yeti Airlines που συνετρίβη την Κυριακή στο Νεπάλ ήταν η χήρα πιλότου που πέταξε για την ίδια αεροπορική εταιρεία και επίσης πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα πριν από 16 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.
Το 2010, η Άντζου Κατιουάντα εντάχθηκε στη Yeti Airlines, ακολουθώντας τα βήματα του συζύγου της. Ο Ντιπάκ Ποκρέλ πιλοτάριζε επίσης για την αεροπορική εταιρεία του Νεπάλ, αλλά πέθανε όταν ένα μικρό επιβατικό αεροπλάνο κατέπεσε λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση.
Η Κατιουάντα ήταν συγκυβερνήτρια της πτήσης από το Κατμαντού που συνετρίβη καθώς πλησίαζε την πόλη Ποκάρα την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 68 ανθρώπους, στο πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα της χώρας των Ιμαλαΐων εδώ και τρεις δεκαετίες.
The fateful Yeti Airlines – ATR-72 co-pilot Anju Khatiwada was seconds away from becoming a captain. As it happened, she shared the similar fate as her husband who had also died in a plane crash of Yeti Airlines itself. #NewsMo #NepalPlaneCrash #Pilots pic.twitter.com/60NsXr2wI6
— IndiaToday (@IndiaToday) January 16, 2023
Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί επιζώντες μεταξύ των 72 επιβαινόντων.
«Ήταν πάντα έτοιμη να αναλάβει οποιοδήποτε καθήκον και είχε πετάξει στην Ποκάρα στο παρελθλόν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.
Το αεροσκάφος ATR-72 στο οποίο συγκυβερνούσε η Κατιουάντα συνετρίβη σε φαράγγι κοντά στο αεροδρόμιο της Ποκάρα και έπιασε φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ένα βίντεο της συντριβής που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
NEW: The pilot of the Yeti Airlines that crashed in Nepal was widowed when her husband was killed flying for the same carrier.
Anju Khatiwada learned to fly after the 2006 crash, using insurance money to train in the U.S.
An airline spokesperson called her “a brave woman.” pic.twitter.com/ziLdbdFVak
— Pete Muntean (@petemuntean) January 16, 2023
Η συσκευή εγγραφής φωνής στο πιλοτήριο και η συσκευή καταγραφής δεδομένων πτήσης από το αεροσκάφος, που μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του με αίθριο καιρό, ανακτήθηκαν τη Δευτέρα.
Σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συντριβές αεροπλάνων ή ελικοπτέρων στο Νεπάλ από το 2000. Η χώρα φιλοξενεί οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, και οι ξαφνικές καιρικές αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες.