Με φόντο τη μελανή εικόνα της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τις ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα, παρουσιάστηκε την Τρίτη το νέο εργοστάσιο της ελληνικής εταιρίας ELPEN στην Κερατέα Αττικής.
Στην πλήρη λειτουργία του δηλαδή και με τις δύο μονάδες παραγωγής, – η οποία τοποθετείται το 2025-, θα αναπτύσσει και θα διαθέτει τουλάχιστον 71 εκατομμύρια σκευάσματα τον χρόνο, εισπνεόμενα για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά και φάρμακα (δισκία και κάψουλες) αντιβιοτικά, καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, για παθήσεις του αναπνευστικού και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
«Το νέο εργοστάσιο της ELPEN θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής που αναπτύσσεται πλέον με ταχύ ρυθμό στην Ελλάδα, έπειτα από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη διαθέτουμε και η ανάδειξη της χώρας σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά την παρουσίαση της νέας επένδυσης του Ομίλου ELPEN.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες, που οι ελλείψεις σε φάρμακα «έπληξαν» τους Έλληνες ασθενείς εξαιτίας ποικίλων και σύνθετων παραγόντων (μεταξύ άλλων μείωση της παραγωγής συνεπεία της πανδημίας covid-19, ενεργειακή κρίση, ελλείψεις πρώτων υλών, δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων σε χώρες που έχουν πρώτες ύλες, όπως η Κίνα και η Ινδία, «τσουνάμι» ιώσεων). Η αύξηση της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι ένα από τα «πυροσβεστικά» μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης στις αρχές Ιανουαρίου, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κρίσιμα σκευάσματα.
Προς την κατεύθυνση αυτή η ELPEN, έχει ήδη δρομολογήσει στο εργοστάσιο στο Πικέρμι την παραγωγή φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών και εισπνεόμενων, που συγκαταλέγονται σε εκείνα που έχουν έλλειψη για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Τρύφων, η παραγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων συνεπάγεται τροποποιήσεις στην παραγωγική διαδικασία των μονάδων και αλλαγή των πλάνων της εταιρίας σε ό,τι αφορά πχ την παραγωγή και διάθεση άλλων φαρμάκων. Πάντως, ο αγώνας δρόμου που έχει ξεκινήσει για την ELPEN για να παραδώσει τις ποσότητες που θα καλύψουν τα κενά στην αγορά και τα φαρμακεία, δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου. «Θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες για να έχουμε την πρώτη παραγωγή στους τέσσερις κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη» είπε ο κ. Τρύφων.
Η παραγωγή από την ELPEN γενοσήμων σε δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη, αποτελεί τον ένα πυλώνα στήριξης της εγχώριας αγοράς φαρμάκων. Παράλληλα με την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, οικοδομείται και ένας πιο στρατηγικός πυλώνας, με σημαντικές συνέργειες και συμμαχίες των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών με εταιρίες που διαθέτουν πρώτες ύλες, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από Ινδία και Κίνα. «Θωρακιζόμαστε και θωρακίζουμε παράλληλα το σύστημα υγείας. Πρόκειται βεβαίως για μια στρατηγική που απαιτεί χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τρύφων.
Συνολικά η παραγωγή της ELPEN σήμερα καλύπτει περίπου 3,5 εκατ. ασθενείς στη χώρα, ενώ με τη λειτουργία του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει περισσότερους από 6 εκατ. ασθενείς. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Τρύφων, έως και το 70% των αναγκών του πληθυσμού σε καρδιαγγειακά, αντιβιοτικά και αναπνευστικά σκευάσματα καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή με το 30% να είναι η συμβολή της ELPEN.
Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP, ενώ επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and Drug Administration), που θα οδηγήσει σε εξαγωγές φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.