Η απώλεια ενός 57χρονου στη Ζάκυνθο, που είχε διαγνωστεί κατά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με λεπτοσπείρωση, φέρνει στο προσκήνιο τη μικροβιακή αυτή λοίμωξη, που είναι γνωστή ως πυρετός των ποντικών ή των αγρών.
Πρόκειται για νόσο η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταγράφονται λίγες δεκάδες κρούσματα λεπτοσπείρωσης ετησίως στην Ελλάδα, αν και σημειώνεται το ενδεχόμενο της υποδήλωσης των κρουσμάτων.
Πώς μεταδίδεται
Πολλά είδη ζώων, τρωκτικά, άγρια αλλά και οικόσιτα θηλαστικά (ποντίκια, αιγοπρόβατα, βοοειδή, σκύλοι) µπορεί να είναι ασυµπτωµατικοί φορείς και αποβάλλουν τον µικροοργανισµό µε τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίµατα.
Η µετάδοση του µικροοργανισµού στον άνθρωπο γίνεται είτε άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου είτε έμμεσα μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα).
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα αρχικά συµπτώµατα της λεπτοσπείρωσης µοιάζουν µε αυτά της γρίπης, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη διάγνωση και συνεπώς στην έγκαιρη αντιμετώπιση.
Στην ήπια μορφή της η νόσος προκαλεί πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς, εμετό. Στη βαριά μορφή της η λεπτοσπείρωση εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, ίκτερος, πόνο στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν την άμεση επίσκεψη στον γιατρό όταν εμφανίζονται πυρετός, ρίγος, μυαλγία και καταβολή σε άτομα που έχουν ενδεχομένως εκτεθεί στον μολυσματικό μικροοργανισμό. Η επαφή με τρωκτικά ή η ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες όπου είναι μολυσμένο το περιβάλλον μπορεί να έχει προηγηθεί έως και 1 μήνα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.