Περίπου 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από παραγκούπολη σε τομέα της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας Σεούλ όπου ξέσπασε πυρκαγιά, ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 06:27 (τοπική ώρα· στις 23:27 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας) στο λεγόμενο Χωριό Γκούριονγκ, αυθαίρετο οικισμό στη νότια Σεούλ όπου ζουν πάνω από 660 νοικοκυριά.
Περίπου 40 οικήματα στον χώρο αυτόν 1.700 τετραγωνικών μέτρων καταστράφηκαν, δήλωσαν αξιωματικοί της πυροσβεστικής. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 290 πυροσβέστες, 10 ελικόπτερα και άνδρες της αστυνομίας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
WATCH: Firefighters battle a massive fire at Guryong village in Seoul that destroyed at least 60 homes, forcing hundreds to flee https://t.co/gcQ2Me2jMd pic.twitter.com/JCqW8RLnd9
— Bloomberg (@business) January 20, 2023
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ, που βρίσκεται στην Ελβετία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κάλεσε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές και να κινητοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της πυροσβεστικής, έκανε γνωστό η εκπρόσωπός του.
Ο υπουργός Εσωτερικών Λι Σανγκ-μιν έδωσε εντολή να γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν οι ζημιές και να αποτραπεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε παρακείμενες περιοχές κατοικίας.
Το Χωριό Γκούριονγκ, μια από τις τελευταίες παραγκουπόλεις που απομένουν στη Σεούλ, αποτελεί για πολλούς σύμβολο των κοινωνικών ανισοτήτων στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
WATCH: #BNNSouthKorea Reports.
Fire authorities said that, due to a fire in Guryong Village, around 500 people were evacuated from the homes on Friday. This is the last remaining slum in Seoul. #Guryong #Seoul #SouthKorea #Fire #Accident pic.twitter.com/LzUDswYyrO— RAVICHANDRAN (@RAVICHANDRANUNO) January 20, 2023
Η περιοχή είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Πολλά από τα σπίτια έχουν φτιαχτεί από ξύλα και χαρτόνια. Κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και έλλειψη ασφάλειας εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης.
Τα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής και τη μεταφορά των κατοίκων σε επιδοτούμενη στέγη ελάχιστη πρόοδο έχουν σημειώσει εν μέσω της ατελείωτης διελκυστίνδας των νόμιμων ιδιοκτητών του χώρου, των κατοίκων και των αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ