Στήριγμα στα εταιρικά αποτελέσματα αναζήτησε η Wall Street, με τους δείκτες να «παλεύουν» κατά τη διάρκεια της ημέρας για το πρόσημο, κλείνοντας τελικά τη συνεδρίαση σε μεικτό έδαφος.
Οι σημερινές μεταβολές επέρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ροής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία καταδεικνύουν πόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης επηρεάζει την κερδοφορία των εισηγμένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 103 μονάδες ή 0,31% στις 33.733 μονάδες. Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 επιχείρησε κάποια στιγμή να γυρίσει σε θετικό έδαφος, ωστόσο, έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 4.016 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,27% στις 11.334 μονάδες.
«Δεν βλέπουμε ένα ράλι βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των προοπτικών διατήρησης των πιέσεων στον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών» τόνισε ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδυτής στην UBS Global Wealth Management, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην ομοσπονδιακή τράπεζα, η οποία την 1η Φεβρουαρίου σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης και να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης (6,5% τον Δεκέμβριο).
Την παραπάνω προσδοκία σπεύδει εν μέρει να επιβεβαιώσει και ο Κρίστοφερλ Γόλερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Federal Reserve, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας παρέμβασης των 25 μονάδων βάσης (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% – 4,50%).
Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων, με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.
Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Εξ ου και η «απέχθεια» που τρέφουν οι μετοχές για τις επιτοκιακές αυξήσεις.
newmoney.gr