Διάκριση, αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την ανάδειξή της στην προεδρία του Clean Hydrogen Partnership της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μελίσσα Βερύκιος, αναφερόμενη στο ρόλο του οργανισμού στις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές προοπτικές του Υδρογόνου.
Σε δήλωσή της για την ανάληψη της κρίσιμης θέσης, η κυρία Βερύκιος τόνισε ότι «είναι τιμή μου αυτή η Προεδρεία, αλλά και μεγάλη ευθύνη έτσι ώστε αυτή η πολύ ελκυστική ευκαιρία της χώρας να διαχειριστεί υπό τις συνθήκες που έχουν προκύψει μέσω της ενεργειακής κρίσης, και το Ελληνικό κράτος να ενημερωθεί σωστά, και να δράσει γοργά προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών συντονισμού του πλαισίου και στρατηγικής υδρογόνου. Σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος, δίδοντας την ευκαιρία προς επένδυση πρώτα στις Ελληνικές εταιρίες ενέργειας, καθώς βλέπουμε άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον από Κράτη Μέλη της βόρειας Ευρώπης. Τα 40 εκατομμύρια ευρώ που επενδυθήκαν μέσω του Horizon Europe στην Ελλάδα θα ωφελήσουν στην επίσπευση των στόχων μας».
Σημειωτέον ότι η Μελίσσα Βερύκιος, έχει ήδη εκλεγεί από τον περασμένο Οκτώβριο στην Προεδρεία του Public Private Partnership που διαχειρίζεται 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια που επενδύονται σε project υδρογόνου σε μια περίοδο 7 ετών, σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. H Ευρωπαϊκή Κομισιόν σε συνεργασία με τον σύνδεσμο υδρογόνου Hydrogen Europe διαχειρίζονται αυτά τα ίδια κεφάλαια, επενδύοντας τα σε έργα υδρογόνου μέσω του διαγωνισμού του Horizon Europe. Έχοντας ψηφιστεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου Υδρογόνου ‘HydrogenEurope” το 2021, η κα Βερύκιος αντιπροσωπεύει τις εταιρίες ενέργειας- μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο σύνδεσμο που αποτελείται από +420 μέλη.
Τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκινούν συνολικά έργα του ύψους των 40 εκατομμύριων ευρώ που επενδύθηκαν σε ελληνικές εταιρίες μέσω του προγράμματος Horizon Europe αποκλειστικά για τεχνολογίες υδρογόνου στην Ελλάδα.
Μέσω της σημαντικής προεδρίας αυτής που έχει εκτελεστικό ρόλο, ο κύριος σκοπός της κας Βερύκιος όπως δηλώνει η ίδια είναι «η ενημέρωση και εξωστρέφεια του ελληνικού κράτους στην υποστήριξη και προώθηση της όχλησης για την δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα υποστηρίξει την επένδυση σε τεχνολογίες υδρογόνου και η ενημέρωση και ενεργοποίηση των Ελληνικών εταιριών ενέργειας για την δημιουργία ενός τεχνοοικονομικού πλαισίου που θα υποδεχθεί κοστοβόρα έργα υδρογόνου στην Ελλάδα.
Τα εν λόγω έργα θα θέσουν πρόσφορο έδαφος για τη νέα βιομηχανία, προσελκύοντας επενδύσεις εξωτερικού από μεγάλες εταιρίες ενέργειας που λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του προφίλ της της χώρας και του ιδιαίτερου προτερήματος στο θέμα διαχείρισης του κόστους ενέργειας μεταξύ δύσης – ανατολής και μεσάζουσας πύλης ενέργειας από την Αφρική. Τοποθετούν δε την Ελλάδα ψηλά στον χάρτη των αποδόσεων επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης».