Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως δεν πρέπει να υποτιμάται η «φιλοδοξία» του Σι Τζινπίνγκ όσον αφορά την Ταϊβάν, παρά το ότι όπως είπε ο πρόεδρος της Κίνας έχει θορυβηθεί από το πώς τα πήγε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο κ. Μπερνς ανέφερε πως οι ΗΠΑ «γνωρίζουν», χάρη «στη συλλογή πληροφοριών» που κάνουν πως ο κ. Σι έχει διατάξει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ταϊβάν ως το 2027.
«Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποφασίσει να διατάξει εισβολή το 2027, ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά αποτελεί υπενθύμιση του πόσο σοβαρή είναι η επικέντρωσή του και η φιλοδοξία του», είπε ο διευθυντής της CIA, που εκφράστηκε σε εκδήλωση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν (Ουάσιγκτον).
«Η εκτίμησή μας στη CIA είναι πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι φιλοδοξίες του προέδρου Σι όσον αφορά την Ταϊβάν», επέμεινε και πρόσθεσε πως ο κινέζος ηγέτης «εξεπλάγη και αναστατώθηκε» και προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα από την «πολύ κακή επίδοση» του ρωσικού στρατού και των οπλικών συστημάτων του στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για τη σύναψη εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο καιρό πριν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι εμπορικοί δεσμοί των δυο κρατών ανθούν, παρότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν σταματούν να επιδεινώνονται.
Η ρωσική εισβολή ενέτεινε τις ανησυχίες στη Δύση πως η Κίνα θα μπορούσε να αποπειραθεί να καταλάβει την Ταϊβάν, νήσο 23 εκατομμυρίων με δική της κυβέρνηση, που το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ωστόσο φροντίζει να μην προσφέρει υλική υποστήριξη στη Μόσχα που θα πυροδοτούσε δυτικές κυρώσεις.
«Νομίζω πως θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η αμοιβαία δέσμευση σε αυτή την εταιρική σχέση, αλλά δεν πρόκειται για φιλία που δεν έχει κανένα όριο», σημείωσε ο κ. Μπερνς.