Δύο σεισμοί -από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα- έπληξαν χθες τη νοτιοανατολική Τουρκία, μαζί με τη βορειοδυτική Συρία.
Δεκάδες τουρκικές επαρχίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», εκφράζοντας φόβους ότι οι θάνατοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 20.000.
«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της χώρας μας αλλά και του κόσμου», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς
Γειτονικές επαρχίες, όπως η Αττάλεια, μια επαρχία και πόλη-θέρετρο αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά, δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό. Στην παράκτια πόλη της επαρχίας οι προσπάθειες βοήθειας σε σεισμόπληκτους σε κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία υποστηρίζονται επίσης από Ρώσους και Ουκρανούς που ζουν εκεί.
Ο Ρώσος Αλεξέι Ναϊντενίσεφ, 26 ετών, είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι ανέλαβε αμέσως δράση όταν άκουσε για τον σεισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όταν είδα μια τέτοια καταστροφή, ήθελα να είμαι με τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που περίμεναν βοήθεια. Στέκομαι μαζί με τον τουρκικό λαό σε καλές και κακές στιγμές», είπε.
Η Άννα Άμπα, μια Ουκρανή που δώρισε ρούχα για τα θύματα του σεισμού, είπε: «Η Τουρκία μας βοηθά, επομένως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τη χώρα. Αισθάνομαι πολύ λυπημένη όταν βλέπω τα παιδιά εκεί».
Η Αττάλεια είναι δημοφιλής προορισμός σε ξένους παραθεριστές και συνταξιούχους, μεταξύ άλλων από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ρωσία. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πληθυσμός Ρώσων και Ουκρανών στην πόλη έχει αυξηθεί.