«Οι μαρτυρίες αυτές μας επέτρεψαν να φτάσουμε σε ένα δίκτυο θυμάτων πολύ μεγαλύτερο, το οποίο εκτιμάται ότι είχε το λιγότερο 4.815 θύματα», δήλωσε ο συντονιστής της επιτροπής ειδικών, ο παιδοψυχίατρος Πέδρο Στρεχτ στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.
«Θέλουμε να αποτίσουμε ειλικρινή φόρο τιμής σε όσους ήταν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και τόλμησαν να δώσουν φωνή στη σιωπή», πρόσθεσε. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα στατιστικό στοιχείο», τόνισε ο Στρεχτ.
Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που κατήγγειλαν τα θύματα έχουν παραγραφεί, όμως είκοσι πέντε μαρτυρίες, παραδόθηκαν στην εισαγγελία, διευκρίνισε ο ίδιος.
Το 77% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν ιερείς και τα περισσότερα θύματα αγόρια, σημείωσε ο Στρεχτ, ενώ πρόσθεσε ότι κακοποιήθηκαν σε καθολικά σχολεία, σε σπίτια ιερέων και σε εξομολογητήρια, μεταξύ άλλων.
Οι καταγγελίες για τις κακοποιήσεις προήλθαν από ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, που κατάγονται από κάθε επαρχία της Πορτογαλίας αλλά και από Πορτογάλους πολίτες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της αμερικανικής ηπείρου.
Η ανεξάρτητη επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της τον Ιανουάριο του 2022, αφού έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία αποκάλυψε ότι περίπου 3.000 ιερείς και άλλοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά.
Η πορτογαλική καθολική εκκλησία ζήτησε από τον Στρεχτ να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει το φαινόμενο των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών στους κόλπους της.
Αντιμέτωπος με χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς που αποκαλύφθηκαν σε όλο τον κόσμο και τις καταγγελίες περί απόκρυψης των περιστατικών από μέλη της εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύθηκε το 2019 να διεξάγει «πλήρη μάχη» εναντίον της παιδοφιλίας στην εκκλησία.
Εκτός από τη Γαλλία και την Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν αντίστοιχες καταγγελίες, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων