Ο «δικηγόρος των καθαρμάτων». Ο «δικηγόρος του διαβόλου». Διόλου αξιοζήλευτοι οι «τίτλοι» που περιγράφουν τον Σβεν Μαρί, τον Βέλγο δικηγόρο των σκληρών ποινικών υποθέσεων που προσελήφθη και από την Εύα Καϊλή.
Ο Μαρί μοιάζει να τους είχε επιδιώξει. Είναι από αυτούς που κυνηγούν τις δύσκολες υποθέσεις, αυτές όπου δεν είναι εύκολα υπερασπίσιμα τα πρόσωπα και οι πράξεις τους – λέει όμως ότι δεν θα αναλάβει ποτέ ακροδεξιούς. Είναι οι υποθέσεις που, ακόμη και αν ο πελάτης καταλήξει στη φυλακή με βαριές καταδίκες, το κέρδος σε δημοσιότητα ίσως είναι μεγαλύτερο.
Στα 51 του ο Σβεν Μαρί είναι ίσως ο πιο γνωστός δικηγόρος στο Βέλγιο με κορυφαίες, όσο και αμφιλεγόμενες, υποθέσεις στο ενεργητικό του. Και όμως, χρειάστηκε να φοιτήσει τρεις φορές στο πρώτο έτος της Νομικής.
Πελατολόγιο θυμάτων και εγκληματιών
Του έχουν πει ότι είναι ένας κυνικός εκμεταλλευτής των τραγωδιών για να κερδίσει και ο ίδιος δημοσιότητα. Λένε ακόμη ότι αξιοποιεί κάθε νομικό «παραθυράκι» για να τραβήξει σε μάκρος η υπόθεση και να απελευθερωθεί ο πελάτης του.
Τα κίνητρά του, εξηγεί ο ίδιος στις συνεντεύξεις του, είναι «η μάχη κατά της ατιμωρησίας και της κατάχρησης εξουσίας». Την αδικία τη βλέπει μέσα στο σύστημα: «Δεν έχεις τις ίδιες ελπίδες στο Βέλγιο αν σε λένε Ζαν-Ζακ ή Μοχάμεντ», υποστηρίζει.
Αυτός ο συνδυασμός δημοσιότητας και μιας υπόθεσης που -ενδεχομένως- φαίνεται χαμένη τον έφερε το 2016 να αναλάβει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μοναδικό επιζώντα από τους τρομοκράτες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.
Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι τον προσέγγισαν να αναλάβει την υπόθεση όσο ο Αμπντεσλάμ ήταν ακόμη καταζητούμενος (συνελήφθη στο Βέλγιο τον Μάρτιο του 2016). Δέχτηκε με έναν όρο, να μην «δικαιολογήσει» τον Αμπντεσλάμ με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν στο Παρίσι τις ημέρες των επιθέσεων. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στα διαδικαστικά.
Υποστήριξε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου είχε επέμβει πολιτικά στην υπόθεση και ότι οι γαλλικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την έκδοση του κατηγορούμενου τρομοκράτη. Στο Βέλγιο, έλεγε τότε ο Μαρί, «πρέπει να σταματήσουμε να γονατίζουμε, να τερματίσουμε αυτό το κόμπλεξ κατωτερότητας για τις επιθέσεις στη Γαλλία». Τελικά ο Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.