Την ίδια στιγμή το ChatGPT αποσπά διθυράμβους από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο σαν μια πραγματικά επαναστατική -και ήδη πλήρως λειτουργική- τεχνολογική κατάκτηση. Τέτοιου μεγέθους και σημασίας μάλιστα, ώστε δυνητικά θα προκαλούσε εκ βάθρων ανατροπή στις διαδικτυακές αναζητήσεις αλλά και τις διαφημίσεις, πεδία όπου η Google είναι για περισσότερα από δέκα χρόνια η απόλυτη κυρίαρχος, κατέχοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 90%. Επιπλέον, εξαιτίας μιας γκάφας, η Google δίνει την ανοίκεια εντύπωση ότι τελεί υπό σύγχυση, μια αίσθηση που αποτυπώθηκε αμέσως στη χρηματιστηριακή εικόνα της.
Διότι, ενώ γινόταν η παρουσίαση στο Παρίσι, το πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε ότι η μετοχή της Google, όχι μόνον δεν εμφάνισε άνοδο, όπως θα ήταν φυσικό, λόγω των καινοτομιών που αποκαλύφθηκαν, αλλά αντιθέτως κατακρημνίστηκε, καταγράφοντας αστρονομικές απώλειες, οι οποίες άγγιξαν τα 170 δισ. δολ. Αιτία ήταν ένα σφάλμα του ολοκαίνουριου Bard, το οποίο, όλως ατυχώς, πολυδιαφημίστηκε, καθώς η Google θέλησε να επιδείξει τη «σοφία» του συστήματος, θέτοντάς του διάφορες ερωτήσεις, ποικίλης ύλης. Μία συγκεκριμένη εξ αυτών αφορούσε τα επιτεύγματα του διαστημικού τηλεσκοπίου «James Webb» της NASA. Το Bard απάντησε «η φωτογράφηση ενός εξωπλανήτη», κάτι που διέψευσαν αμέσως διάφοροι αστροφυσικοί στο Twitter – άλλοι διακριτικά και άλλοι με δηκτική ειρωνεία.
Η Google βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και, προσώρας τουλάχιστον, φαίνεται να έχει χάσει το πλεονέκτημα της πρωτοπορίας έναντι της Microsoft. Εντούτοις, ακόμη και εξαιτίας μιας γκάφας, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η επόμενη μεγάλη έριδα του ψηφιακού κόσμου, ένας καινούριος ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των γιγάντων του χώρου, θα διεξαχθεί για ένα διαφορετικό ιερό δισκοπότηρο: Το Bard, το ChatGPT και όλα τα συναφή συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα οποία προβλέπεται πως, νομοτελειακά, θα υποκαταστήσουν τη συμβατική αναζήτηση στο Διαδίκτυο, κάνοντας ακόμη και τον νεολογισμό «γκουγκλάρω» να ακούγεται απαρχαιωμένος.
Υψηλές προσδοκίες
Τα μέτρα υψίστης ασφαλείας, οι μαύρες λιμουζίνες που συνήθως χρησιμοποιούνται για να μετακινηθούν αρχηγοί κρατών, οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι από Ευρώπη και ΗΠΑ, η όλη ατμόσφαιρα κινητικότητας και προσμονής που επικρατούσε γενικώς την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στο αρχηγείο της Google, στο κέντρο του Παρισιού, υπέβαλλαν την αίσθηση ότι επίκειται σπουδαίο, κοσμοϊστορικής ενδεχομένως, σημασίας λανσάρισμα κάποιας νέας υπηρεσίας. Η ίδια η Google δύο ημέρες πριν, με μια ανακοίνωση-πρόγευση της συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, είχε κατευθύνει τις προσδοκίες προς τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Την Τετάρτη, η αίσθηση της αδημονίας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν επί σκηνής εμφανίστηκε αυτοπροσώπως ένα από τα ανώτατα στελέχη της Google, ο Ινδός Πραμπχακάρ Ραγκχαβάν. Ο οποίος, όπως ίσως δεν μαρτυρά πλήρως ο επίσημος τίτλος του, δεν είναι απλώς «ανώτερος αντιπρόεδρος (Senior Vice President) Γνώσεων και Πληροφοριών» της Google. Εκ των πραγμάτων, όντας αυτός που σχεδιάζει την επόμενη μέρα της πιο δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο και άρα επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ο κ. Ραγκχαβάν είναι ένας από τους ισχυρότερους μη τεχνητούς εγκεφάλους στον πλανήτη.