Η Μόσχα κατηγόρησε σήμερα το Τόκιο για «ρωσοφοβία» και «αήθεις επιθέσεις» με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – που επισήμως το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Οι δύο χώρες ερίζουν εδώ και δεκαετίες για το καθεστώς των Κουρίλων Νήσεων. Ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το νησιωτικό αρχιπέλαγος κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ιαπωνία διεκδικεί τέσσερα από τα νησιά που αποκαλεί «Βόρεια Εδάφη» της. Παρά τις διμερείς διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να υπογράψουν επισήμως συνθήκη ειρήνης.
Η Ιαπωνία – που ακολούθησε τα χνάρια των ισχυρών της Δύσης και επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία – γιορτάζει την «Ημέρα των Βόρειων Εδαφών» κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπενθυμίζει στους πολίτες της τη συγκεκριμένη εδαφική διεκδίκηση.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η φετινή εκδήλωση «σημαδεύτηκε από ιδιαιτέρως έντονη ρωσοφοβία», αναφερόμενη σε δηλώσεις αξιωματούχων και «αήθεις επιθέσεις» ακροδεξιών κοντά σε ρωσικές διπλωματικές αποστολές. «Παρατηρήσαμε ότι αυτήν τη φορά οι αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις για τις Κουρίλες Νήσους συνοδεύτηκαν από αήθεις επιθέσεις κατά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε η Ζαχάροβα.
Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική δύναμη στα νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ιαπωνική κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία, αψηφώντας την μεταπολεμική πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Τον προηγούμενο μήνα, το Τόκιο διεύρυνε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της Μόσχας, προσθέτοντας αγαθά σε λίστα απαγόρευσης εξαγωγών και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων και οντοτήτων από τη Ρωσία. Κατόπιν τούτου, η ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε το Τόκιο για την επιδείνωση των σχέσεών του με τη Μόσχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ