Ελλάδα

Κρήτη: Στη Σούδα κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» – Φωτογραφίες

Στην προβλήτα Κ14 του Μαραθίου, στη ναυτική νατοϊκή Βάση της Σούδας, κατέπλευσε σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ». Το μεγαθήριο του γαλλικού στόλου έφτασε στην Κρήτη για να πάρει μέρος σε άσκηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Η άφιξή του έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Σούδας.


degol1


degol3

Το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” είναι η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης. Είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο της Γαλλίας, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύει για τουλάχιστον 10-15 χρόνια χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό σε καύσιμα, το πρώτο πυρηνοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το πρώτο που κατασκευάστηκε εκτός των ΗΠΑ. Είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο στην ιστορία της Γαλλίας, αλλά το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιφανείας, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην κατοχή του γαλλικού ναυτικού από το 2000.


degol4


degol5

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο αποτελεί πλατφόρμα σύνθετων επιχειρήσεων επιθετικών ή και αναγνωριστικών, καθώς πέρα από τα Rafale M, επιχειρούν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και έγκαιρης προειδοποίησης Hawkeye, αλλά και ελικόπτερα διάσωσης. Πρόκειται για αεροπλανοφόρο τύπου catobar και χρησιμοποιεί ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών, τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης. Για την προσνήωση χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών, τα οποία φέρουν γάντζους, και οι οποίοι συγκρατούνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.

Μάλιστα, το “Σαρλ ντε Γκωλ” είναι το μόνο μη αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο που είναι αρμόδιο για τη μεταφορά αμερικανικών αεροσκαφών, όπως το F/ A-18E Super Hornet ή το C-2 Greyhound.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε καταπλεύσει ξανά στον Πειραιά. Στον Φαληρικό όρμο ανοιχτά της μαρίνας Ζέας είχε φτάσει στις 24 Μαρτίου του 2022 και παρέμεινε για μία ημέρα, ενώ στις 26 του ίδιου μήνα είχε καταπλεύσει και πάλι στη Σούδα.

Πηγή: NeaKriti

Δημοφιλέστερα

To Top