Οικονομία

Οι εταιρείες που πόνταραν στην ηλιακή ενέργεια, αλλά έπεσαν στα βράχια

Η ιστορία τους μοιάζει λίγο με αυτή του Ικαρου που προσπάθησε να πετάξει ψηλά, αλλά τα φτερά του έλιωσαν από τον ήλιο. Δεν είναι βέβαια λίγες οι επιχειρήσεις που τόλμησαν, καθεμιά στον τομέα της, να… φτάσουν στον ήλιο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχουμε να κάνουμε με δύο εταιρείες που πόνταραν κυριολεκτικά στην ηλιακή ενέργεια κατασκευάζοντας υλικά για φωτοβολταϊκά πάρκα, και ενώ όλα έδειχναν ότι θα έχουν θετική προοπτική, δυστυχώς οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, με τις εγκαταστάσεις τους να καταλήγουν στο σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αν αυτά τα δύο διαφορετικά επιχειρηματικά εγχειρήματα δεν «τροχοδρομούσαν» στην αγορά προ 15 ή 20 χρόνων, αλλά πιο πρόσφατα, όταν άρχισε να κυριαρχεί το κύμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα ήταν βιώσιμα. Πόσο μάλλον στην περίοδο με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που ανέδειξαν την αξία τέτοιων «εθνικών» γραμμών παραγωγής.

Η Ηλιόσφαιρα που έσβησε νωρίς

Η πρώτη και πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή της εταιρείας HelioSphera, η οποία αναπτύχθηκε με επίκεντρο την περιοχή της Αρκαδίας.

Τα φιλόδοξα σχέδια είχαν μπει στο τραπέζι αρκετά νωρίτερα, αλλά τον Ιανουάριο του 2008, οι άνθρωποί της ξεκίνησαν την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης. Επρόκειτο μάλιστα για μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Τα εγκαίνια της εργοστασιακής μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ έγιναν στις 19 Ιουνίου 2009. Οπως σημειωνόταν τότε, η κύρια δραστηριότητα της HelioSphera ήταν η παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ τεχνολογίας Λεπτού Υμενίου (Thin Film), ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 60 MW με τη χρήση της τεχνολογίας Micromorph®. Η επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, εξασφαλίζοντας επιδοτήσεις 29 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

«Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας εκτείνεται σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 27.000 τ.μ., με τον χώρο παραγωγής να καλύπτει τα 17.000 τ.μ. Παράλληλα, ο πλήρως αυτοματοποιημένος καθαρός χώρος (Clean Room) 1.500 τ.μ. που διαθέτει είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Η διαδικασία παραγωγής είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον καθώς δεν γίνεται χρήση τοξικών ουσιών επικίνδυνων για το περιβάλλον», τονιζόταν στις σχετικές ανακοινώσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top