Διεθνή

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Πολωνία κρίνει το μέλλον της σύρραξης στη Ουκρανία

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ερχόμενη βδομάδα για την παγκόσμια διπλωματική σκηνή. Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμένει πεισματικά σε μια αινιγματική στάση και τη Δύση να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση του ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, οι προειδοποιήσεις για κλιμάκωση της επιθετικότητας από τη Μόσχα ανεβάζουν το επίπεδο του συναγερμού.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανάψει το πράσινο φως για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, πράγμα που θα δώσει στην τελευταία έδαφος για να παραμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και να συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε διαμεσολάβηση.

Το ίδιο κρίσιμο είναι και το διάγγελμα Πούτιν που αναμένεται την αμέσως επόμενη μέρα, καθώς θα δώσει ένα σήμα για το κατά πόσο θα κλιμακώσει τις εχθροπραξίες και εάν θα προχωρήσει σε εαρινή επίθεση, για την οποία η Δύση λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του, επισήμανε πως η νέα, αποκαλούμενη εαρινή, επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης του Μονάχου, χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Πούτιν ενώ ζήτησε ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.

Θετική στην αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία η ΕΕ, όπως φάνηκε και στο Μόναχο. Το Βερολίνο δε – για πρώτη φορά – στάθηκε τόσο εμφανώς στην ενίσχυση της άμυνας και τη σύσταση ενός «ευέλικτου στρατού».

Τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος έχει – ως επί το πλείστον – υιοθετήσει μια κοινή γραμμή για την αύξηση του στρατιωτικού εξοπλισμού, που ερμηνεύεται με αποστολή, μεταξύ άλλων, αρμάτων μάχης και πυρομαχικών, προς το Κίεβο, ακούνται πιέσεις από την πλευρά Ζελένσκι σε μέλη του Κογκρέσου ώστε η κυβέρνηση Μπάιντεν να ανάψει το «πράσινο φως» για την παροχή μαχητικών F-16.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος μέχρι και πριν ένα μήνα δήλωνε αρνητικός στην κίνηση αυτή της αποδοχής, φοβούμενος μια άνευ προηγουμένου όξυνση.

Οι πυρετώδεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες γίνονται πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν στην Πολωνία, χώρα που άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία που καθυστερούσε τη συγκατάθεσή της για αποστολή των αρμάτων Leopard στο Κίεβο.

Δημοφιλέστερα

To Top