Οπως προκύπτει τόσο από την απόφαση του Αρείου Πάγου όσο και από την απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αθηνών (Στρατοδικείο), ο συνταγματάρχης υπηρετούσε σε στρατόπεδο του Ανατολικού Αιγαίου, από το οποίο μάλιστα κατάγεται η σύζυγός του.
Μια μέρα του Μαρτίου ο συνταγματάρχης πήγαινε μαζί με έναν φαντάρο στο λεβητοστάσιο της Μονάδας για να δουν μια ζημιά που είχε προκληθεί στον καυστήρα.
Τότε, ξαφνικά, ο συνταγματάρχης ρώτησε τον φαντάρο: «Εχεις πάει ποτέ με άνδρες;». Οταν, δε, αυτός αντέδρασε αρνητικά, του είπε: «Εγώ σου λέω ότι έχεις πάει και βάζουμε στοίχημα ότι πάνω από τέσσερις φορές δεν αντέχεις να…».
Η αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τον συνταγματάρχη μέσα στο στρατόπεδο δεν σταματάει εδώ. Τον ίδιο μήνα πήγαινε με έναν φαντάρο στο φυλάκιο προκειμένου να του υποδείξει κάποιες υδραυλικές εργασίες που έπρεπε να πραγματοποιήσει ο οπλίτης ως υδραυλικός της Μονάδας.
Πράγματι, μπήκαν μαζί στο εσωτερικό του φυλακίου κι ενώ ο φαντάρος έβλεπε-μελετούσε τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν, ο συνταγματάρχης μπήκε για λίγο σε παρακείμενο δωμάτιο και «αμέσως μετά εμφανίστηκε μπροστά στον οπλίτη σε απόσταση 3-4 μέτρων με κατεβασμένο το παντελόνι-φόρμα παραλλαγής που φορούσε μέχρι τα γόνατα και φορώντας πλέον μόνο το εσώρουχό του έσκυψε προς το έδαφος».
Ο στρατιώτης, όπως περιγράφεται στη δικαστική απόφαση, «αιφνιδιάστηκε και του είπε “τι κάνετε, κύριε Διοικητά, τι πράγματα είναι αυτά;”. Τότε αυτός του απάντησε: “Δεν είναι αυτό που νομίζεις, κατάλαβες λάθος, δεν συμβαίνει τίποτα”, πλην όμως ο στρατιώτης πρόλαβε να φωτογραφίσει τρεις φορές με την κάμερα του κινητού του τη σκηνή αυτή». Δηλαδή να απαθανατίσει τον συνταγματάρχη από πίσω με κατεβασμένο το παντελόνι.
Ο στρατιώτης-υδραυλικός επιστρέφοντας στο στρατόπεδο της Μονάδας ανέφερε το περιστατικό σε φίλο του οπλίτη, στον οποίο έδειξε μάλιστα και τις φωτογραφίες που είχε προλάβει να τραβήξει.
Το ίδιο βράδυ ο στρατιώτης-υδραυλικός ανέφερε το περιστατικό και στον διοικητή του Λόχου του. Οταν ο φαντάρος εξιστόρησε το περιστατικό στον υπολοχαγό, «επιχείρησε να του δείξει τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει, αλλά αυτός αρνήθηκε λέγοντάς του ότι τον πιστεύει και του ζήτησε να χειριστεί προσεκτικά το θέμα για να μη μαθευτεί».
Ωστόσο και οι δύο φαντάροι είχαν ήδη ενημερώσει για τα περιστατικά τους πατεράδες τους, οποίοι διαμαρτυρήθηκαν τηλεφωνικά στον συνταγματάρχη. Ο τελευταίος έδωσε από 20ήμερες άδειες στους φαντάρους, με το πρόσχημα ότι θα πάνε να ψάξουν ανταλλακτικά για τον καυστήρα της Μονάδας.
Το Στρατοδικείο
Ενώπιον του Στρατοδικείου ο φαντάρος-υδραυλικός, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι το φυλάκιο δεν ήταν επανδρωμένο και υπήρχαν στρατιώτες σε διπλανό κτίριο. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην υπόθεση: «Για χώρο όπου θα μπορούσαν εύκολα να απομονωθούν δύο άτομα έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο στρατιώτης, αφού δεν υπήρχε οπτική επαφή με το εσωτερικό του φυλακίου από όσους βρίσκονταν έξω από αυτό […] Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι διευκόλυνε τον κατηγορούμενο να εμφανιστεί με κατεβασμένο το παντελόνι αλλά και το εσώρουχό του, προκαλώντας την αντίδρασή του, ο οποίος πήρε το κινητό του και πρόλαβε να τραβήξει τρεις φωτογραφίες την ώρα που ο κατηγορούμενος ήταν σκυφτός και προσπαθούσε να σηκώσει το παντελόνι του».