Αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων θα δώσει η Ρωσία, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις τελευταίες του ομιλίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ανάπτυξη ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυράυλου, η οποία «έχει καθυστέρησει πολύ» κατά τον Ρώσο πρόεδρο.
Ένα χρόνο μετά την κήρυξη έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν απείλησε – σύμφωνα με το Reuters – πως είναι έτοιμος να διαλύσει την αρχιτεκτονική του ελέγχου των πυρηνικών όπλων αν η Δύση δεν κάνει πίσω στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε την Τρίτη να υπερτονίσει τη ρωσική αποφασιστικότητα στην Ουκρανία αναστέλλοντας τη συμμετοχή της χώρας του σε μια συνθήκη ορόσημο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων (New START), ανακοινώνοντας ότι νέα στρατηγικά συστήματα τέθηκαν σε μάχιμη υπηρεσία και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει πυρηνικές δοκιμές.
🇷🇺Dalam pesan video,
Vladimir Putin mengucapkan selamat kepada seluruh para veteran + personel sipil- Angkatan Bersenjata, dan semua warga negara Rusia yang terlibat,
“Hari Pembela Tanah Air” yang di rayakan pada tanggal 23 Februari. pic.twitter.com/G7ltTHsb6q— Sec-Q-Ras@23 (@IrwanBa64242854) February 23, 2023
Σε ομιλία του για τον εορτασμό της δημόσιας αργίας στη Ρωσία, «Υπερασπιστής της Πατρίδας», γνωστής κατά τη σοβιετική εποχή ως «Ημέρα του Κόκκινου Στρατού», ο Πούτιν επικαλέστηκε τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υποστηρίξει ότι η χώρα χρειάζεται εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις για να εγγυηθεί την κυριαρχία της.
«Όπως και πριν, θα δώσουμε αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους πυρηνικούς πυραύλους που εδρεύουν στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ο Πούτιν, ο οποίος θέτει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν «υπαρξιακό αγώνα για την υπεράσπιση της Ρωσίας» απέναντι σε αυτό που θεωρεί «αλαζονική και επιθετική Δύση», δήλωσε ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat που βασίζονται σε σιλό θα αναπτυχθούν φέτος.
Ο πύραυλος RS-28 Sarmat με υγρό καύσιμο, με το παρατσούκλι «Σατανάς 2», ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πούτιν το 2018. Οι πύραυλοι αυτοί θα είχαν αναπτυχθεί, θεωρητικά, από πέρυσι.
Στο μεταξύ, το CNN μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή του Sarmat λίγο πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκεφθεί την Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά η δοκιμή απέτυχε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει αυτή την αναφορά.
Πυρηνικές κεφαλές
Ο πύραυλος μήκους 35 μέτρων έχει βεληνεκές 18.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 10 πυρηνικές κεφαλές, η καθεμία εκ των οποίων έχει τη δυνατότητα να στοχεύει σε διαφορετικό στόχο. Επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης Avangard.
Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα πως η Ρωσία θα συνεχίσει τη μαζική παραγωγή των εναέριων υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal και θα ξεκινήσει μαζικές προμήθειες των θαλάσσιων υπερηχητικών πυραύλων Zircon.
«Με την υιοθέτηση του σχεδίου πυρηνικού υποβρυχίου Borei-A “Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ” στο ναυτικό μας, το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα φτάσει το 100%», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Τα επόμενα χρόνια, τρία ακόμη καταδρομικά αυτού του σχεδίου θα αναπληρώσουν τη μαχητική δύναμη του στόλου», πρόσθεσε.
Το υποβρύχιο «Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ» καθελκύστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το έβδομο υποβρύχιο κλάσης Borei-A – το καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αναπτύξει όλα τα τμήματα των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, θα βελτιώσει την εκπαίδευση, θα προσθέσει προηγμένο εξοπλισμό, θα ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων και θα προωθήσει στρατιώτες που έχουν αποδείξει την αξία τους στη μάχη.
«Ένας σύγχρονος, αποτελεσματικός στρατός και ναυτικό αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, εγγύηση για τη σταθερή ανάπτυξή της και το μέλλον της», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.