Μετά τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους ποιοτικούς δείκτες για τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες) που διενεργούν οι ιδιώτες πάροχοι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί τις αποφάσεις που αφορούν την ποιοτική αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και των κέντρων αποκατάστασης. Η εφαρμογή τους θα γίνει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα» τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, την Πέμπτη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ότι «είναι ενδεικτικό πως πριν εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση αλλά η εφαρμογή ουσιαστικά ξεκινά τώρα, υπήρξε 10% βελτίωση των μηχανημάτων στην αγορά ενώ υπήρξαν μια σειρά από μηχανήματα στην αγορά που αποσύρθηκαν γιατί δεν έπρεπε να κυκλοφορούν».
Μείωση του clawback για το 2023
Μάλιστα, το 2023 οι πάροχοι οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες αυτομάτως θα βλέπουν και μείωση του clawback, του ποσού που υποχρεούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ εφόσον έχει γίνει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις απεικονιστικές εξετάσεις.
«Εκτιμώ πως για τα διαγνωστικά δεν θα υπάρξει clawback για το 2023 για αυτές τις εξετάσεις» εξέφρασε την αισιοδοξία του ο κ. Πλεύρης.
Μιλώντας για την ψηφιακή εικόνα του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός ανέφερε πως «έχει ξεκινήσει real time έλεγχος, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο σε κάποιους παρόχους του Οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικό αφενός ο πάροχος να γνωρίζει πως από τη στιγμή που υπάρχει μια προέγκριση της πράξης από τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιωθεί, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ να μπορεί να ελέγξει τη δαπάνη του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως στους ιδιώτες παρόχους, 850 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ, άλλα 2 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, με το μεγαλύτερο ποσό αυτών των πόρων να προέρχεται είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων.