Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24, αναφέρθηκε σήμερα στην μείωση της στάθμης του νερού σε πολλές λίμνες και ποταμούς της χώρας και στα μέτρα που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση της Ρώμης.
«Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση της όλης κατάστασης και, αν χρειαστεί, μπορεί να περιοριστεί η παροχή νερού σε συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε ο Πικέτο Φρατίν.
«Στο μεταξύ, τους επόμενους δυο, τρεις μήνες, ελπίζουμε να μπορέσουν να γεμίσουν τα φράγματα, αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να γίνουν μια σειρά από κινήσεις με στόχο να γεμίσουν τα φράγματα όσο περισσότερο γίνεται».
Το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών, στο μεταξύ, τόνισε ότι το 15% του πληθυσμού της χώρας ζει σε περιοχές οι οποίες απειλούνται από ξηρασία. Η δε εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι, λόγω των κλιματικών αλλαγών, 3,5 εκατομμύρια Ιταλοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.
Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος γράφει σήμερα ότι η εμφανής μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, μπορεί να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον νέα σημαντική αύξηση του κόστους όλων των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με νέα εκτόξευση των τιμών λιανικής πώλησης. Πέρυσι, η οικονομική ζημία που υπέστη ο ιταλικός γεωργικός τομέας από την λειψυδρία ξεπέρασε τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σε πολλά του σημεία ο ποταμός Πάδος (ο μεγαλύτερος της χώρας) τις ημέρες αυτές είναι εντελώς στεγνός, ενώ σε ό,τι αφορά τις τρεις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας, η κατάσταση έχει ως εξής: στην λίμνη Γκάρντα καταγράφεται πληρότητα νερού στο 38%, σε εκείνη του Κόμο 20% και στην λίμνη Ματζιόρε 38%.
Και η Κάτω Ιταλία, τέλος, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα, από την στιγμή που στην περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, η στάθμη του ποταμού Γκαριλιάνο τον τελευταίο μήνα μειώθηκε κατά ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ