Ψήφο εμπιστοσύνης στο mega deal της ΔEΗ με την Enel Ρουμανίας δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s και Fitch Ratings, οι οποίες βλέπουν με θετικό μάτι την εξαγορά.
Πώς βλέπει η S&P τη συμφωνία
Ο οίκος S&P επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της ΔΕΗ στη βαθμίδα «ΒΒ-», με σταθερή προοπτική. Όπως επισημαίνει, η ΔEΗ είχε αξιόλογες επιδόσεις το 2022 και περιμένει ότι η Enel Romania θα προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες. «Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔEΗ».
Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, ήτοι την ενοποίηση των λογαριασμών της Enel Romania με τη ΔΕΗ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023, προβλέπεται πως η απόκτηση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ μετοχών της Enel, στις δραστηριότητες της Ρουμανίας (εξαιρουμένων των συμφερόντων μειοψηφίας), θα χρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω μετρητών και χρέους κοντά στο τέλος του έτους 2023.
Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση για τη συμφωνία, σημειώνει ότι η ΔΕΗ διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου €500 εκατ.
Σε ό,τι αφορά τη διοικητική ομάδα της ΔEΗ, που χαρακτηρίζει «σχετικά νέα», σημειώνει ότι έχει ήδη δείξει έμπρακτα αποτελέσματα στη μείωση του ρίσκου από τις δραστηριότητες της εταιρείας, ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση της σημαντικής μεταβλητότητα της ενεργειακής αγοράς, τη διαχείριση των απαιτήσεων και την επίτευξη των βασικών στόχων που τίθενται από το νέο ενεργειακό σχέδιο.
Τι αναφέρει η αξιολόγηση της Fitch
Ο οίκος Fitch Ratings αναμένει επιτάχυνση της δυναμικής του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ μετά τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel S.p.A., για την απόκτηση του 100% της Enel Romania, αντί 1,26 δισ. Ευρώ.
Ο Fitch επισημαίνει ότι η συναλλαγή δεν έχει αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν συνάδουν με τις υποθέσεις που οδήγησαν στην επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της ΔΕΗ στις 8 Μαρτίου 2023.
«Πιστεύουμε ότι η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίδραση στην αξιολόγηση του προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της ΔΕΗ, καθώς θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αυξήσει τη γεωγραφική διαφοροποίηση. Το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Ρουμανία είναι σχετικά λιγότερο διαφανές και προβλέψιμο, δεδομένων πολλών πρόσφατων ρυθμιστικών τροποποιήσεων. Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένουμε αλλαγή στο αξιόχρεο της ΔΕΗ.
Τα διορθωτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στη Ρουμανία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια πιο καλοήθη αξιολόγηση, εφόσον διαπιστωθεί θετικό ιστορικό εφαρμογής».