Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στη Γερμανία με την ομοσπονδιακή βουλή «Bundestag» να συρρικνώνεται κατά 106 έδρες, όπως αποφάσισε σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Το ισχύον εκλογικό σύστημα επέτρεπε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών, με αποτέλεσμα η σημερινή Bundestag να έχει φτάσει στον αριθμό – ρεκόρ των 736 εδρών κατακτώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου ελεύθερα εκλεγμένου κοινοβούλιο στον κόσμο.
Τώρα, όμως, μετά την σημερινή απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινοι- Ελεύθεροι Δημοκράτες), η μείωση του αριθμού των Γερμανών βουλευτών θα έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό δαπανών για επιδόματα, υπαλλήλους, γραφεία και ταξίδια.
Στον προϋπολογισμό του 2023, το κόστος της Bundestag υπολογίζεται σε περίπου 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2018, το αντίστοιχο κόστος ήταν 974 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2016 ανήλθε στα 857 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα, αν ένα κόμμα δεν κατάφερνε να φτάσει το εκλογικό όριο του 5%, μπορούσε να εισέλθει στη Βουλή, εφόσον είχε κερδίσει την απευθείας εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών με άμεση εντολή.
Αυτή η ρήτρα έχει μέχρι τώρα τεθεί σε εφαρμογή τέσσερις φορές: το 1953, το 1957, το 1994 και το 2021 για το διάδοχο κόμμα, την Αριστερά, η οποία είχε συγκεντρώσει μόνο 4,9%.
Η αλλαγή στον εκλογικό νόμο ήταν ένα θέμα που συζητιόταν εδώ και χρόνια, καθώς ο αριθμός των μελών της Bundestag αυξανόταν συνέχεια, λόγω του συστήματος της διπλής ψήφου.
Με την πρώτη εκλέγεται απευθείας ένας βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια, ανεξαρτήτως κόμματος, ενώ η δεύτερη ψήφος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αναλογίας των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα στην Bundestag.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε πάντως να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στο σχέδιό του.
Ειδικά η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών CSU), η οποία έχει κατ’ επανάληψη ωφεληθεί από το προηγούμενο σύστημα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και αντιπροτείνει τη μείωση του αριθμού των εκλογικών περιφερειών από 299 σε 270.