Στη Ρωσία θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια επίδειξη υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Μόσχα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το Κρεμλίνο ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις την Παρασκευή ότι ο Σι θα επισκεφθεί τη Ρωσία από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο τους θα συζητήσουν τρόπους «εμβάθυνσης της ρωσοκινεζικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «θα υπογραφεί ένας αριθμός σημαντικών διμερών εγγράφων» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν ανέφερε ότι η επίσκεψη του Σι θα είναι ένα ταξίδι «ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας», τονίζοντας ότι η Κίνα θα προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη του Σι στη Ρωσία από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.
«Η πρόταση της Κίνας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση: να πείσει για την ειρήνη και να προωθήσει τις συνομιλίες των εμπλεκόμενων πλευρών», δήλωσε ο Γουάνγκ την Παρασκευή σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
Η απόφαση του Σι να ταξιδέψει στη Ρωσία αντιμετωπίζεται, πάντως, από την Ουάσινγκτον σαν μια επίδειξη προκλητικότητας απέναντι στην ολοένα και πιο ηχηρή κριτική των ΗΠΑ για τη “χωρίς όρια” εταιρική σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα, που κηρύχθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Κίνα προσπάθησε να βρει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της φιλίας της με τη Ρωσία, χωρίς να επικροτεί τον πόλεμο. Επιπλέον, προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης, κατηγορώντας για την κρίση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο δημοσίευσε μια πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία περιλάμβανε εκκλήσεις για συνομιλίες, κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των “μονομερών κυρώσεων”, αλλά όχι απαιτήσεις για την αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος.
Η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κίνας να εμφανιστεί ουδέτερη. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες του Πούτιν, ενώ έχει ενισχύσει το εμπόριο με τη Ρωσία και διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Σι και ο Πούτιν έχουν μιλήσει αρκετές φορές από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ άλλων σε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο.
Όταν ο Πούτιν φιλοξένησε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η σχέση τους έχει φτάσει σε “νέα ορόσημα”.
Ο Σι αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά το ταξίδι στη Ρωσία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, στην πρώτη τους συνομιλία από την έναρξη του πολέμου.