Ενεργοποιώντας το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, ο Εμανουέλ Μακρόν παρέκαμψε χθες την ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για να επιβάλει την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.
Κάνοντας χρήση ειδικών εξουσιών για να επιβάλει το σχέδιό του, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προχωρούν την Παρασκευή στην υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
FRANCE: Watch members of the gov whistle, heckle and walk off as Elisabeth Borne announces Article 49.3 to adopt Macron’s pension reform plan WITHOUT a vote in the French National Assembly. pic.twitter.com/vg9mT12J7k
— New World Odor™ (@hugh_mankind) March 16, 2023
1. Ποιες είναι οι προτεινόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές του Μακρόν;
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 62 στα 64 έτη, ορισμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα χάσουν προνόμια που απολάμβαναν μέχρι σήμερα ενώ θα αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για όσους θέλουν αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
Οι αλλαγές αυτές ήταν μέρος του «μανιφέστου« του Μακρόν για την επανεκλογή του το 2022.
2. Δεν έχει προσπαθήσει ο Μακρόν να κάνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό στο παρελθόν;
Ναι. Το 2019, κατά την πρώτη του θητεία, παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την ενοποίηση του περίπλοκου γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι, η απαλλαγή από τα 42 ειδικά καθεστώτα για τους τομείς που κυμαίνονται από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και την ενέργεια έως τους δικηγόρους, ήταν ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Τότε όμως δεν ήθελε να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης.
Οι διαμαρτυρίες ενάντια σε εκείνες τις προτάσεις, διήρκεσαν περισσότερο από οποιαδήποτε απεργία είχε παραλύσει τη Γαλλία από τον Μάη του 1968. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τελικά έμειναν στο «ράφι» στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.
3. Ποιοι διαδηλώνουν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες;
Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, όλα τα συνδικάτα – συμπεριλαμβανομένων και των κεντρώων που διακατέχονται από μετριοπάθεια – ηγήθηκαν των διαδηλώσεων από την αρχή του τρέχοντος έτους, συμμετέχοντας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις των Γάλλων για το συνταξιοδοτικό κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και την ενέργεια, λιμενεργάτες, δάσκαλοι και υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των μουσείων, συμμετείχαν δυναμικά στις απεργίες.