Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο στόχαστρο της ΕΥΠ βρίσκονται όλα όσα άφησε πίσω της η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, όπως είναι και το πραγματικό της όνομα, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον περασμένο Ιανουάριο, δίχως να δώσει εξήγηση σε κανέναν. Εκτός από το κατάστημα με τα είδη χειροτεχνίας και πλεξίματος το οποίο και έκλεισε κατ’ εντολήν της ενόσω η ίδια είχε διαφύγει από τη χώρα, οι αρχές ερευνούν και το διαμέρισμά στο οποίο διέμενε στην οδό Αρριανού, λίγα μέτρα μακριά και από τον χώρο εργασίας που είχε ως κάλυψη.
Στο διαμέρισμα οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν και έναν φορητό υπολογιστή (laptop) τον οποίο είχε αφήσει η ίδια. Τα αρχεία, το ψηφιακό αποτύπωμα των περιηγήσεών της, οι συνομιλίες της αλλά και το κατά πόσο η ίδια άφησε εσκεμμένα το laptop ή το ξέχασε, αποτελούν πλέον αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας.
Εάν πρόκειται για παράλειψη της Ρωσίδας πράκτορα τότε υπάρχει πιθανότητα να αντληθούν σημαντικά στοιχεία για την δράση της και τους σκοπούς της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα»
Τα ταξίδια της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνας Αλεξάντροβα Σμίρεβα με το ελληνικό διαβατήριο «Μαρία Τσάλλα», σε συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές της χώρας αλλά και σε ευρωπαικούς προορισμούς, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί η δράση της.
Οι αναλυτές της ΕΥΠ, εκτιμούν οτι η 35χρονη Σμίρεβα, είναι γρανάζι ενός δικτύου Ρώσων κατασκόπων που ξεκινά απο την Πολωνία, περνά απο τη Γερμανία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρια και καταλήγει στη χώρα μας.
Η 35χρονη Ρωσίδα ή η 33χρονη, σύμφωνα με τα νόμιμα χαρτιά, Ελληνίδα φωτογράφος «Μαρία Τσάλλα», κατάφερε για πέντε χρόνια να τρυπώσει στην ελληνική κοινωνία και να αποτελεί κομμάτι αυτής. Με πρόσχημα, δε, τη φωτογραφική της ιδιότητα, φέρεται να εκτελούσε εντολές από τους Ρώσους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι που, τον περασμένο Ιανουάριο, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας της, την απέσυραν άρον-άρον, καθώς είχαν πληροφόρηση ότι ειχε ταυτοποιηθεί από την ΕΥΠ και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή της.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών είναι να διαβρώσουν το δίκτυο πληροφοριών του ΝΑΤΟ και να αποκρύπτογραφήσουν τις κινήσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους.
Οι ίδιες πηγές λένε πως το διαμέρισμα του Παγκρατίου που διεμενε τα τελευταια 4 χρόνια η 35χρονη, οι επαφές της, τα ίχνη στο διαδίκτυο αλλά και οι μαρτυρίες του Έλληνα συντρόφου της και της Ελληνιδας υπαλληλου στο κατάστημα Galazio, θα συνδράμουν τις αρχές στην αποκωδικοποίηση της δράσης της «Μαρίας Τσάλλα».
Πώς την «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ
Η σύλληψη μιας Ρωσίδας «illegal» στη Σλοβενία, μια πληροφορία για τη διπλή ζωή της «Μαρίας Τσάλλα» και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο όνομα οδηγεί σε ένα μωρό που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 και πέθανε αμέσως, ξεσκέπασε τη δραση της Ιρίνας Αλεξάντροβνα Σμίρεβα -της Ρωσίδας κατασκόπου, που στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα, για να ζει με κλεμμένη ταυτότητα μια διπλή ζωή.
Από τη μία, μια απλή καθημερινή κοπέλα της διπλανής πόρτας, που δεν τραβά πάνω της τα περίεργα βλέμματα και από την άλλη, με την κάλυψη που της παρέχει η νέα της ζωή, να αναπτύσσει κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος της χώρας μας.
Με πρόσχημα, δε, τη φωτογραφική της ιδιότητα, φέρεται να εκτελούσε εντολές από τους Ρώσους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι που, τον περασμένο Ιανουάριο, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας της, την απέσυραν άρον-άρον, καθώς είχαν πληροφόρηση ότι ειχε ταυτοποιηθεί από την ΕΥΠ και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή της.
Η εκπαίδευση σε μυστική τοποθεσία – Πώς την αποκάλυψε η ΕΥΠ
Η Ιρίνα επί τέσσερα και πλέον χρόνια ήταν η καθόλα νομότυπη «Μαρία Τσάλλα», ένα αγαπητό κορίτσι που είχε το μαγαζί της σε μια γειτονιά στο Παγκράτι, είχε καθημερινές επαφές με ανθρώπους, είχε αποκτήσει φίλους και γενικά δεν κρυβόταν.
Δεν ήταν τρομερά κοινωνική αλλά είχε τις επαφές της με γείτονες και γνωστούς, έμενε σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο μαγαζί της ενώ είχε συνάψει και σχέση με Έλληνα.
Το ότι ήταν παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα που δρούσε στη Βραζιλία με το όνομα Ντάνιελ Κάμπος, το ήξερε αυτή και πιθανότατα ένα ή δύο άτομα στο κλιμάκιο της FSB που εδρεύει στην Ρωσική πρεσβεία στης Αθήνας.
Ήταν αυτό που πρώην στελέχη και πράκτορες της CIA χαρακτηρίζουν deep undercover, illegal ή «κόκκινο σπουργίτι», μια πράκτορας χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Ρωσική Πρεσβεία και δρούσε αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής της.
Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαρροές γύρω από την Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα η ΕΥΠ φέρεται να αναλύει εδώ και δύο μήνες τις κινήσεις και τα ταξίδια που πραγματοποίησε εντός και εκτός συνόρων της χώρας.