Επιμένει στις θέσεις περί σωτήριας επέμβασης, όσον αφορά στο θέμα μεταφορών των παιδιών, η Επίτροπος των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, σε βάρος της οποίας – μαζί με τον Πούτιν – εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τη στιγμή που η αξιωματούχος κατηγορείται για εκτοπισμό χιλιάδων ανηλίκων, δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικό» που η διεθνής κοινότητα επεσήμανε τη δουλειά της.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε τα εξής: «Είναι σημαντικό που η διεθνής κοινότητα έχει εκτιμήσει τη δουλειά μου ως προς την βοήθεια στα παιδιά της χώρας μας, που δεν τα αφήνουμε στις εμπόλεμες ζώνες, που τα μεταφέρουμε απ’εκεί, που δημιουργούμε καλές συνθήκες γι’αυτά, που τα περιβάλλουμε με αγάπη και φροντίδα».
Σύμφωνα, πάντως, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, το επιτελείο του Πούτιν έχει μεταφέρει με τη βία χιλιάδες ανήλικους Ουκρανούς στη Ρωσία, συχνά σε ειδικά στρατόπεδα.
«Οι προσπάθειες της Λβόβα-Μπέλοβα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική υιοθεσία από ρωσικές οικογένειες παιδιών από την Ουκρανία, κάτι που δείχνει την πρόθεση για εθνικιστικού τύπου εκπαίδευση» είχε δηλώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Εκτός από τον Πούτιν, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για την Επίτροπο των Δικαιωμάων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.
Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρει: «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα».
Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΠΔ τονίζεται ότι ο Πούτιν «φέρεται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και αυτό της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (σύμφωνα με τα άρθρα 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης).
Τα εγκλήματα φέρονται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, αφενός γιατί διέπραξε τις πράξεις άμεσα, από κοινού με άλλους ή και μέσω άλλων, αφετέρου επειδή δεν άσκησε τον κατάλληλο έλεγχο επί των πολιτικών και στρατιωτικών υφισταμένων του που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και οι οποίοι τελούσαν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του».
Ο εκτοπισμός παιδιών στη Ρωσία
Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία. «Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Έρικ Μόσε, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.
Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».
Σύμφωνα με το Κίεβο, 16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά. Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».