Εκείνη λεγόταν Μαγκνταλένα Ζαλίνσκα, ήταν 44 ετών, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών, πρώην ιδιοκτήτρια night club στο Λονδίνο και εκείνος ήταν ο “πολύς” Ντάνι Τρούελ, πολυεκατομμυριούχος μεγαλοτραπεζίτης της Goldman Sachs αρχικά και στη συνέχεια Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου Φιλανθρωπικού fund της Μεγάλης Βρετανίας, που πέθανε το 2019 μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία μόλις 55 ετών.
Μια ιδιοφύια του Citi του Λονδίνου που άρχισε με… Monopoly
Ο Ντάνι Τρούελ γεννήθηκε το 1963 στη Μαλαισία. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και πατέρας του αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού, που βρισκόταν στη Βόρνεο πολεμώντας ενάντια στους Ινδονήσιους αντάρτες και ο οποίος είχε επιζήσει από τη διαβόητη Μάχη του ποταμού Ιμτζίν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας του 1950-1953.
Με ιδιωτική εκπαίδευση στο Berkshire Prep School Lambrook, όπου τα παιδιά του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας είναι μαθητές, στη συνέχεια στο Wellington College και τέλος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και τα δύο αδέρφια Τρούελ (ο Ντάνι και ο ΄Εντι) έδειξαν νωρίς σημάδια της απίστευτης ικανότητάς τους στα οικονομικά, τόσο που ο πατέρας τους εξαγόρασε τη σύνταξή του και έδωσε τα χρήματα και στους δύο γιους του για να τα διαχειριστούν. Το ταλέντο τους φάνηκε όταν, ως παιδιά, έπαιζαν το επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly σε τέσσερα διαφορετικά νομίσματα και δημιουργούσαν από μόνοι τους νέα ακίνητα σε όλο τον κόσμο, που τα έβαζαν στο παιχνίδι.
Ωστόσο, η οξυδέρκεια περί τα οικονομικά, του Ντάνι συνδυάστηκε επίσης με έντονη κοινωνική συνείδηση: Ανήκε στο Εργατικό Κόμμα σε όλη του ζωή, Αφού έγινε δεκτός στο κολλέγιο Balliol της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία— ήταν σύγχρονος του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο κοντραριζόταν συχνά σε συζητήσεις και τότε αλλά και αργότερα— πέρασε μεγάλο μέρος τού χρόνου του εκεί συγκεντρώνοντας μετρητά για απεργούς ανθρακωρύχους. Ήταν τέτοια η αποφασιστικότητά του να δείξει την αλληλεγγύη του που μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα και διαχειριζόταν το συνταξιοδοτικό τους ταμείο.
Μετακόμισε στη συνέχεια στο Χονγκ Κονγκ για να εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα S.G. Warburg. Επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία το 1996 και ακολούθησαν αρκετά χρόνια στον επενδυτικό κολοσσό Goldman Sachs, όπου το έντονα διορατικό μάτι του και οι τολμηρές αποφάσεις του απέφεραν τεράστια ποσά για την εταιρεία μετά την έκρηξη του λεγόμενου “dotcom bubble” (σ.σ. η περίοδος μεταξύ 1995 και 2000, όταν οι επενδυτές έβαλαν χρήματα σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που βασίζονταν στο Διαδίκτυο με την ελπίδα ότι αυτές θα είχαν σύντομα κέρδη).
Στη συνέχεια, το 2005, άρχισε να εργάζεται στο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Βρετανίας, το Wellcome Trust ως επικεφαλής επενδύσεων (σ.σ. Το Wellcome Trust είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που εστιάζει στην έρευνα για την υγεία με έδρα το Λονδίνο Ιδρύθηκε το 1936 με κληρονομιά από τον φαρμακευτικό μεγιστάνα Henry Wellcome (ιδρυτή ενός από τους προκατόχους της GlaxoSmithKline) για τη χρηματοδότηση έρευνας για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, ενώ το 2020 είχε ένα εύρος δραστηριοτήτων της τάξεως των 29,1 δισεκατομμυρίων λιρών και ήταν το τέταρτο πλουσιότερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.).
Η Wellcome, με τον Ντάνι Τρούελ, άρχισε να πουλά ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Ως νέος επικεφαλής επενδύσεων ανταποκρινόταν σε προειδοποιητικά σημάδια που διέκρινε στις αγορές. Ως αποτέλεσμα, όταν χτύπησε η διεθνής τραπεζική κρίση το 2008, η Wellcome βρισκόταν σε σχετικά ισχυρή θέση, με πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία που θα ήταν ευάλωτα στο κραχ. Σε 12 χρόνια, αύξησε τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από 12,3 δισεκατομμύρια σε 20,9 δισεκατομμύρια λίρες. Επίσης διπλασίασε το ποσό δωρεών ετησίως, σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες.
Ο ίδιος κέρδιζε πάνω από 3 εκατομμύρια λίρες ετησίως και η περιουσία του, κατά τον θάνατό του, ανερχόταν στα 18 εκατομμύρια λίρες.