Η κ. Σολ, γεννημένη τον Απρίλιο του 1942 στη Δράμα, ζήτησε να λάβει τον λόγο στην εκδήλωση που τελέστηκε σήμερα στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την αναχώρηση των πρώτων συρμών προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να εξηγήσει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πώς σώθηκαν η ίδια, η μητέρα και ο πατέρας της, ενώ ξεκληρίστηκαν όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς τους.
Η 81 ετών Εβραία ανέφερε πως ο πατέρας της, Μοσέ, αγωνιζόταν μαζί με τους ‘Ελληνες αντιστασιακούς ενάντια στους Γερμανούς πριν ακόμη η ίδια γεννηθεί. «Με είδε για πολύ λίγο όταν ήμουν μόλις δύο μηνών. Η μητέρα μου, Μιριάμ, έχοντας εμένα μωρό στην αγκαλιά κυνηγήθηκε και πέρασε δύσκολα στην προσπάθειά της να σωθεί και να σώσει κι εμένα. Με πολλά προβλήματα φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου μας οδήγησαν στο γκέτο του Βαρώνου Χιρς. Από εκεί, με τη βοήθεια των Ελλήνων αντιστασιακών, καταφέραμε να σωθούμε και να πάμε στην Αθήνα», συνέχισε την εξιστόρηση μιλώντας στα εβραϊκά.
Η ηλικιωμένη γυναίκα, φορώντας ένα γαλάζιο μπουφάν με το μήνυμα «Ποτέ Ξανά», συμπλήρωσε πως δυστυχώς οι οικογένειες του πατέρα και της μητέρας της δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ η ίδια με τους γονείς της κατάφεραν λίγα χρόνια αργότερα να μεταβούν στο Ισραήλ, εκεί όπου η οικογένειά της μεγάλωσε και πάλι.
«Ο Θεός μάς αξίωσε να κάνουμε μία καινούργια οικογένεια. Στη γη του Ισραήλ, η οικογένειά μας κατάφερε να δει εννέα εγγόνια και 25 δισέγγονα. Πραγματικά, η οικογένειά μου είναι το κυριότερο παράδειγμα ότι νικήσαμε το φοβερό Ολοκαύτωμα που ήθελαν να κάνουν οι Ναζί εναντίον μας», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενη από το πλήθος.