Οικονομία

ΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» για παρακολούθηση και «κάρφωμα» φοροφυγάδων

Ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος θέτει σε εφαρμογή Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ παράλληλα ενεργοποιεί και το «Ψηφιακό Δελτίο Αποστόλης» ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την διακίνηση εμπορευμάτων.

Πρόκειται για δύο νέα εργαλεία που «σκιαγράφησε» ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής στο 1st East Macedonia & Thrace Forum (που διοργανώθηκε από το Ολυμπία Φόρουμ) και έχουν ως στόχο τον εντοπισμό όλων αυτών των φαινόμενων φοροδιαφυγής που, παρά τα νέα συστήματα ελέγχων και την τεχνογνωσία από το εξωτερικό, συνεχίζουν να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας.

Η μεν πλατφόρμα θα αποτελέσει την «γέφυρα» επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες που θέλουν να κάνουν καταγγελίες και τα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ. Το δε ψηφιακό δελτίο αποστολής θα διευκολύνει την εφορία στο να παρακολουθεί το αν τηρούνται τα δέοντα, από την αποστολή μέχρι την παραλαβή των εμπορευμάτων.

Ειδικότερα:

Ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών – Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες και οι οποίες θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο. Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Οι αρμόδιοι ελεγκτές θα ελέγχουν τα όσα θα αναφέρονται στην καταγγελία αλλά και στα βιβλία της επιχείρησης για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές κλπ), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic κλπ, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές κλπ) αλλά και υποθέσεις διαφοράς. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αμοιβής (ποσοστό επί της ύλης που εντοπίζεται) σε όσους πιάνουν «λαβράκια».

Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής – Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Το έργο (που είδη προβλέπεται σε ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου) έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων.

Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας. Το σχέδιο θα ξεκινήσει πιλοτικά και το 2021 θα επεκταθεί στο σύνολο των διακινητών προϊόντων. Η διασύνδεση των φορτηγών θα γίνει είτε με GPS είτε με το πλέον σύγχρονα συστήματα οπτικών ινών.

Τα παραπάνω εργαλεία εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Άλλα σημαντικά έργα που προωθούνται είναι:
Διασύνδεση με το Κτηματολόγιο

Επιβράβευση συνέπειας
Ανάλυση φορολογικής συμπεριφοράς με κριτήρια υπευθυνότητας
Σύστημα σύνδεσης ταμειακών και POS

Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή και το συστημα Eispraxis που θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των οφειλετών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, όπως το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Δημοφιλέστερα

To Top