Ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση Μακρόν, με τους πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει σήμερα να επιβιώσει στη ψηφοφορία, με τις δύο προτάσεις μομφής να τον απειλούν στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation», 274 βουλευτές αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί από την μικρή κεντρώα παράταξη «Liot», μετά την προσφυγή της κυβέρνησης στο άρθρο 49 παράγραφος 3, που περνάει με προεδρικό διάταγμα την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού χωρίς να είναι απαραίτητη η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από την κεντρώα συμμαχία «Liot», συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν. Ξεχωριστή πρόταση μομφής έχει καταθέσει και ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν, όμως δεν έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.
Ο Μακρόν βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας των συνδικάτων, τη σταθερή συμμετοχή εκατομμυρίων Γάλλων στις πορείες διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις πανεπιστημίων-σχολείων, καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας έχει απορρίψει εν συνόλω το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Parisien».
Μετά από δύο μήνες διαμαρτυριών και απεργιών διαρκείας με πρωτοφανές ενιαίο μέτωπο όλων των συνδικάτων, η οργή ξεχείλισε το Σαββατοκύριακο, με διαδηλώσεις και γενικευμένες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές γαλλικές πόλεις. Περισσότερες απεργίες σιδηροδρομικών, αεροπορικών, καθώς και καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων προγραμματίζονται και σήμερα όπως και στις 23 Μαρτίου.
Στα τάρταρα η δημοτικότητα Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας. Η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022.
Το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018, όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των «Κίτρινων Γιλέκων». Πολλοί μάλιστα, παραλληλίζουν τις τωρινές διαμαρτυρίες σε μαζικότητα και ένταση με εκείνες του 2019 των Γιλέκων.
Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που πέρασε με προεδρικό διάταγμα. Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, τηρεί σιγή ιχθύος, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.
Η πρόταση μομφής θεωρείται πάντως απίθανο να περάσει, καθώς απαιτείται μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση όλων των αντιμαχόμενων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο από όλο το πολιτικό φάσμα – από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί – προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλό όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 287 ψήφων.
Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού «Les Republicains» έσπευσε να δηλώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός του δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση μομφής». Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «BFM Nice», ο επικεφαλής του «LR», Eρίκ Τσιοτί, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στηρίζει με θέρμη την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.
Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων τάσσεται υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης Μακρόν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου «Elabe» για λογαριασμό του γαλλικού δικτύου BFMTV, το 68% των Γάλλων, ή σχεδόν επτά στους δέκα Γάλλους, επιθυμούν να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης των Παρισίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «Cluster 17» για λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού «Le Point», με το 74% των Γάλλων (σχεδόν τρεις στους τέσσερις) Γάλλους, να θέλουν την έγκριση της πρόταση μομφής της μικρής κεντρώας παράταξης «Liot».