Οικονομία

Ο αναγκαστικός γάμος UBS – Credit Suisse φέρνει το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια

Μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις και μεγάλη αμφισβήτηση του αναγκαστικού γάμου» μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζικών «γιγάντων» UBS και Gredit Suisse, το βράδυ της Κυριακής, οι αγορές αποφάσισαν να «αγοράσουν» το νέο τοπίο που σχηματίζεται στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα: μετά από το αρνητικό ξεκίνημα τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στις ασιατικές αγορές, τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Wall Street,  συνεχίζουν ανοδικά. 

Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα παραμένει – είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο άλλαξε πρόσημο 12  φορές στην συνεδρίαση της Δευτέρας, πριν κλείσει τελικά με ισχυρή άνοδο 0,71% στο επίπεδο των 1027,47 μονάδων, με άνοδο 7,28 μονάδων. Σημαντική άνοδο κατέγραφε τόσο ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης – άνω του 1% , λίγο πριν από το κατώφλι των 15.000 μονάδων, όσο και ο γαλλικός δείκτης CAC , που είχε περάσει το επίπεδο των 7000 μονάδων, με άνοδο 1,65% στις 17.45 ώρα Ελλάδας. 

Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones, που είχε φτάσει να χάνει 400 μονάδες στις pre market  συναλλαγές, κέρδιζε 300 μονάδες και άνω 90 λεπτά μετά από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, με κέρδη στο επίπεδο του 1%. 

Τα τραπεζικά ομόλογα και τα επιτόκια

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που εκφράζουν ανησυχία  τόσο για το ζήτημα της Credit Suisse και την απόφαση για «κούρεμα» των ομολόγων μεγάλης απόδοσης της ελβετικής τράπεζας, όσο και για το γεγονός ότι πολλοί έχουν «ποντάρει» στην κατάρρευση άλλων μεγάλων τραπεζών, σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως η γερμανική, η γαλλική και η ιταλική.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το κούρεμα των ομολόγων AT1 της Credit Suisse, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία».

Παράλληλα, η  κίνηση των 6 μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών να δεσμευτούν ότι θα παρέχουν απεριόριστη ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο σε μία συγκυρία περιορισμού της ρευστότητας  προκειμένου να τιθασσευτεί ο πληθωρισμός ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως ένα «σήμα» ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο  διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας , ο οποίος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο CNBC,  προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρόκειται  να περάσουν στο παρελθόν. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά. 

Δημοφιλέστερα

To Top